• BlackRose
    #80
    A Netscape az IE 3.0-ig jobb volt aztán meg fényévekkel lemaradt az IE 4.0 már komolyan eltemette, és ez így lett volna akkor is ha nem integrálják a Windowsba. Csak éppen az lett volna a baj, hogy a web elterjedése lassabban történt volna meg. És igen a téves kezelés alatt a szakszerűtlen beavatkozást értem, és mérget vehetsz, hogy az OEM piacon a kiherült verziót fogják alkalmazni, mert ezt megköveteli a törvény, vagyis ha a polcról vásárolsz akkor ott lesz mindkettő (mert akkor választás kérdése), de ha gépet veszel akkor azon nem lesz media player mert az már megtörtént dolog, ami a vásárló tudta nélkül történik, és itt az EU bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki a nyakunkba akassza a media playert is mégha ingyen is. Egy ideélis piacon nincs monopolium (itt most nem az állami monopoliumokról beszélek), de sokszor csakis létrejünnek a monopoliumok mert a piacon meglevő erők nem tudják ezt megakadályozni, de ha ezeket a monopoliumokat mindenáron megszüntetni akarja pl. az állam akkor ez több kárt hoz mint hasznot. És egyetértek veled, hogy a monopoliumok saját magukért vannak, de ez nem zárja ki egyes esetekben a vásárlók hasznát sem, ahhoz az esethez képest ha megszüntetünk egy monopoliumot de nem adunk választ az ez által megjelent kérdésekre.
    Pl. egy kis faluban van egy bolt (és csak egy), tehát alapjából véve monopol helyzetben van, mindenki rá van kényszerítve, hogy ott vásároljon. Ha van üzleti érdek (piac) akkor nyilnak még boltok de ha nincs (a piaci tényezők nem képessek előállítani optimális piacot) akkor ez az üzlet az egyetlen hely ahová vásárolni járhatnak a lakósok. Na most ha külső erő beavatkozik és nehezíti az bolt munkáját, vagy netalán becsukásra kényszeríti akkor a falu lakóinak ez a kárára megy, mert nem lesz nekik hová menni vásárolni. Ebben az esetben az államnak az az érdeke, hogy könyebbé tegye a bolt munkáját, mert nincs alternativ megoldás. Éppen ez történik akkor amiko beavatkoznak a monopoliumok életébe. Mert ha a piacon megvan a feltétel akkor nem lesz monopolium, ha pedig nincs akkor meg nem lehet őket megszöntetni. (ez alol kivételessek az államilag alapított és működtetett monopoliumok, amelyek álltalában nem a piaci szabályok álltal működnek).

    Ide raknám pl. hogy az olcsó munkaerő, bővülő infrastruktúra és nagymennyiségű cash-flow országok mint pl. Kina is monopoliumnak tekinthető, mert jelenleg konkurencia nélkül van a munkaárak piacán (és ezért mindent amit csak lehet ide visznek át gyártani), tehát most ide hogyan kell beavatkozni? Lebombázni Kínát? Megtiltani a cégeknek a munka kihelyezést? Ez is ugyanolyan téves kezelés lenne, egyszerűen alkalmazkodni kell a változásokhoz. És ahogyan a HVG cikk szerzője irta, ha nem kell vekkeróra, mert minden mobilban van ébresztő funkció, akkor nem a vekkeróra gyárakat kell védeni azáltal, hogy betiltjuk az ébresztő funkciót a mobilban, hanem azt a kérdést kell feltenni, miért kell vekkerórát gyártani ha már nincs rá szükség. Most ezszerint ma is gyártani kellene lovaskocsikat? Nem? Volt olyan lovaskocsigyár amely tönkrement, és van olyan amely átalakult autógyárnak... és ez így megy tovább, ez államilag nem szabályozható, bár nem a fejlődés károsítása nélkül. A globalizáció olyan dolgokat hozott az életünkbe amelyeket sajnos sokan nem tudnak értelmezni, és ez miatt téves lépésekkel akarják megoldani a felmerült problémákat. AZ EU pl. a lehető legrosszabb időben jött létre (100 éve a megfelelő pillanat után), most amikor egy világszintü globalizációnak vagyunk a tanúi, egy EU amely ellemileg korlátolva van a területi, meg gazdasági fejlettségi meg stb. alapokon, a maga legnagyobb ellensége. Amire felébrednek és észreveszik, hogy a Világ egy nagy falúvá nőtt ki addigra már késő lesz. Van egy erőss USA, Japán és napról napra erősebb Ázsia (itt mindenekelőtt Kínára gondolok) ahol sokkal rugalmasabb modelek alapján működnek a dolgok mind az integrált EU-ban. Ezek nem fognak várni az EU szabályozásaira, minden olyan hely ahová nehéz bemenni csak akkor érdekes dolog ha nincs máshová bemenni. Ha viszont van akkor senkit sem fog érdekelni. Egy bővülő Kínai piac könnyen helyetesítheti az EU piacát és ezt a multik így is fogják látni (itt most nem a Microsoftra gondolok, de persze ők is kivesznek egy nagy darabot az ugynevezett EMERGING MARKET-ekből), az EU meg a maga túlszabályozásaival saját maga alatt vágja a fát... na itt most kitértem a monopoliumok szabályozásáról egy szélesebb gazdasági stb. szabályozásra, de a monopoliumok nem csak cégek lehetnek... vagy tévedek?