• [NST]Cifu
    Akkor én is visszakérdezek, miért gondolod, hogy a jelenlegi környezetszennyező technológiával szemben alternatíva a jelenlegi környezetszennyező technológia részét képező atomenergia?

A kérdésemben ott a saját véleményem: nincs gazdaságilag is elfogadható és működőképes alternatíva jelenleg.
    A fosszilis erőművek kiváltásáról van szó ugye középtávon itt, a jelenlegi megújuló energiaforrásokat kiaknázó erőművek (szél, víz és napenergia, biomassza, stb.) a jelenlegi szinten nem képesek kielégíteni az emberiség energiaéhségét.
    A fúziós energia még csak hosszútávú remény, a ZPE és társai még azok sem.

De ha meg is értenéd végre, nem csak elolvasnád azt amit vagy kétszer leírtam, akkor látnád, hogy én nem arról írok, mi az én nemzetközi politikám az atomot illetően (ilyenem nekem amúgy sincs), hanem hogy mi (vagy mi lehet) az USA külpolitikája.

És én pont erre reagáltam. A nukleáris fegyverek megszerzése nem az USA 'engedélyéhez' van kötve, hanem elég bonyolult nemzetközi politikai egyezmények hivatottak a felügyeletre, amelyet például India vagy Pakisztán sem tartott be bizonyos tereken. Még bonyolultabb a helyzet, ha valaki azt megkerülve akar atomfegyver jutni. Élő példa Izrael (hivatalosan továbbra sincs atomfegyvere), vagy Észak-Korea (nem kizárt, hogy már rendelkezik atomfegyverrel).

És egy olyan esetben, amikor a fegyverhasználatot nem előzi meg egy felhívás ("elrettentő fázis"), magyarul nem mutogatod meg a pisztolyodat a lövés előtt, nem lősz a levegőbe, és nem jelented ki hangosan, hogy fegyvert fogsz használni, hanem csak suttyomban lelövöd a kerítésen átmászó betörőt, akkor azért egy jó tizesre számíthatsz. Ha jó ügyvéded van nem a szegedi csillagba kerülsz.

Ez így téves. A törvény szerint valóban ez lenne az eljárás (ill. még kimaradt, hogy először megpróbálod lebeszélni arról, hogy átvágja a torkod, majd ha ez nem nyert, akkor segítséget próbálsz kérni másoktól, és csak utána jön a felszólítás, fegyverelővétel, figyelmeztető, majd célzott lövés), a gyakorlat azonban az, hogy ha valaki a vélelmed szerint az életedre tör, mondjuk egy katanával a kezében feléd rohan, akkor nincs időd lebeszélni ezen tettéről, vagy figyelmeztető lövést leadni. Simán fejbelövöd, és utána majd a bíróság eldönti, hogy jogos volt-e a fegyverhasználat, vagy sem. Ha az ügyvéded jó, akkor csak az eljárás idejére foglalják le a fegyvered, és veszik el a fegyvertartási engedélyed, utána még ezeket is visszakapod.

Viszont a MH azért ellátja azt a bizonyos elrettentő funkcióját, mert ha kinézek az ablakon jelen pillanatban nem látok szlovák, román, meg szerb katonákat masírozni az utcákon, annak ellenére hogy ezekkel a népekkel hagyományosan "jó" a viszonyunk.

Van egy szörnyű hírem: szerény véleményem szerint erre SEM képes az MH jelenlegi állapotában. Akármelyik tényezőt vesszük alapul, eléggé szánalmas állapotban van a hadseregünk, és ezt nem csak én mondom, hanem hivatásos katonák is (ajánlott olvasnivaló: 'A Magyar Honvédség megsemmisült' topic @ Index.hu). Kezdve ott, hogy a légterünket védő MiG-29-eseknek csak rövid hatótávolságú R-73-as légiharc rakétái vannak, mivel a középhatótávolságú R-27R rakéták üzemideje lejárt, és nem vásárolutnk újakat, át azon, hogy gyakorlatilag megszüntették tüzérséget (talán van 20db 122mm-es vontatott ágyúnk tartalékban, egyébként aknavetőnél komolyabb eszköz nincs aktív állományban), egészen odáig, hogy egyetlen harckocsizó zászlóaljunk van, papíron 64, gyakorlatilag pillanatnyilag csak 32db T-72-es harckocsival.
    Ha akarod összegyűjthetem, hogy a lent említett három országnak miből mennyi van aktív állományban. De a lényeg: megnyugtatlak, vajmi kevés köze van a honvédség 'elrettentő' erejének ahhoz, hogy nincsenek még Budapesten idegen ország katonái...