• diegho
    nyelvtant nem néztem sehol, szavakat online szótárban, mikor szinonímát kellett keresni, de nem hiszem hogy az a 100-150 szó annyira nagy cucc... van aki fogékony a nyelvekre, van aki nem, ennyi az egész. példa: elmentem tavaly német nyelvvizsgára úgy hogy 3 éve nem láttam német nyelvkönyvet, semmit, miből állt a szóbeli felkészülésem? betettem egy rammstein albumot végighallgattam, majd megnéztem 1-2 német talk show-t. eredmény: maximum pont, goethe institut-os ami most már csak sajna alapfokot jelent, de ugye pár hónappal ezelőtt ez még középfokot ért ugyanez és az anyagban semmi változás nincs, tudom hogy könnyű meg minden, de akkor is nulla nyelvtani készülés (próbaképpen írtam egy felsőfokú írásbeli tesztet is 2 hibaponttal) pl angolból egy nyelvtani tesztet nem tudnék kitölteni, hiszen nem értek a nyelvtanhoz, de bárkivel elbeszélgetek angolul. ez úgy működik mint amikor kimész angliába nyelvtudás nélkül, lásd ismerőseim, akik már 1 éve kint vannak, nyelvtanhoz közük nincs, nem tudnak különféle múltidőket, de simán megértenek mindent és el tudják mondani amit akarnak, nyelvvizsgán meg ugye nem ezt kérdezik, hanem a hülye nyelvtant...