Elméletek, felfogások, filozófia
  • sz4bolcs
    #163
    Már elég rég foglalkoztam ezzel a gondolatmenettel, de már csak abból megérthető, hogy a múlt már nincs, a jövő még nincs, a jelen pedig hogy változhatna? Hogy ismerhető meg a már nem-levő és a még nem-levő nélkül, sőt egyáltalán ha két nem-létezőhöz kötött a léte, akkor hogy létezhet?

    Az egész kulcsa, hogy a tudat valamiféle állandóságot generálva, összeköti az "itt és most"-ot a már nem-létező múlttal, és a még nem-létező jövővel, és mozgás-érzetet idéz elő, noha egyáltalán nincsen mozgás. Aki meditál, az tudhatja, hogy olyankor minden mozgás megszűnik amit hétköznapokban tapasztalunk, látod, ahogy egy kocsi végigmegy az utcán, de mintha végig meg sem mozdulna. Mert csak a jelen pillanatot tapasztalod, -(illetve nem-tapasztalod, de ez már megint egy másik téma) -ahol a véges, és végtelen fogalmak, halmazok érvényüket vesztik. Így leírva ez egészen nonszensz. :)

    Sejtem, hogy miből jön ez a "mozgó mozog" érvelés.
    Nagardzsuna állította, hogy egyetlen dolog sem létezik jellemzők nélkül.
    De mi az, vagy ki az, amihez a tulajdonságok társulnak? Mi vagy ki az, aki 'valamilyen'? Ilyen nincs. :)
    Nézel egy piros almát. De mi az, ami piros, és úgy hívják, hogy alma?

    Valami hasonló lehet a mozgó mozog okfejtés is. A mozgónak már meg van az a tulajdonsága, hogy mozog. De mi az, aminek ez a tulajdonsága?