IQ teszt a http://www.iqtest.dk/main.swf címen
  • drdoktor
    Bár nem szeretem ismételni magam: "vannak, akiknek semmit nem mond az, hogy nyelvérzékteszt , és ezért valami ismertebb fogalomhoz kell hasonlítani a dolgot, hogy el tudják képzelni." A nyelvérzékteszt abban hasonlít az IQ tesztekhez, hogy szintén egyfajta szellemi képességet mér, és hasonló pszichometriai módszerekkel állítják össze, mint az IQ teszteket. A NyelvZseni oldalon található teszt például egyfajta induktív gondolkodási képességet (szabályok leszűrésének képessége valamilyen megadott minta alapján) mér, egy mesterséges nyelvet használva. Ebben hasonlít egy kicsit a jól ismert Raven teszthez, amikor 8 ábra megtekintése után ki kell választanod, hogy melyik lesz a 9. ábra. Az "IQ teszt nyelvtanulóknak" amolyan segítség, hogy akinek fogalma sincs, hogy mi fán terem egy nyelvérzékteszt, és nem is olvassa el a cikket, annak is legyen valami elképzelése róla. A nyelvérzék egyébként része például John B. Carroll (1993, Human Cognitive Abilities /emberi kognitív képességek/) igen jelentős hierarchikus intelligencia-modelljének is.
    Egyébként rekordot döntöttél, mert 12 perc alatt még senkinek sem sikerült elolvasnia a cikket, amit ajánlottam . Remélem elég kimerítő választ írtam. Ha érdekel valami írjál még nyugodtan...
    Nyelvérzék-teszt