• BlackRose
    Nem gondolod, hogy elentmondásos vagy, azt állítod, hogy a globalizáció utat nyitott a nagygépeknek, és azután meg azzal jössz elő, hogy ketten már sokan vannak... az A380 különben nem olyan sokkal nagyobb a 747-nél, és a 747-esek is általában nincsennek kihasználva, mert kevesebb mint 80% kapacitással repülnek átlagban. Persze én nem vagyok az A380 ellen, senem vagyok Boeing imádó, vagyis üdvözlöm az A380-asat csak éppen arról beszéltem, hogy a Boeing stratégiája jobb, de az nem jelenti azt, hogy az Airbuszé rossz, hanem csak azt, hogy nem olyan jó mint a Boeingé, persze most itt valaki azt mondhatja, hogy akkor miért kerekedett az Airbusz a Boeing felé ami a piaci részesedést illeti, hát a válasz az, mert az USA-ban értékesített gépek piaca jóval kisebb mint volt 20-30 évvel ezelött, mert relatív telitett piacról van szó, az EU piacon meg az Airbus előnybe van részesítve, meg ide kell rakni azt is, hogy a Boeing valamikor relatív egyeduralkodó volt (a McDonell Douglas volt az egyedüli komoly vetélytárs, és ők már a Boeingba olvadtak), tehát amikor feljött egy uj EU székhelyű gyár akkor az nagy esélyel indult az EU piacon (az Ázsiai és Észak-Amerikai piacon még mindég a Boeing vezet), de persze ide is komolyan betört az Airbus. Na most ide kell még sorolni, hogy az Airbus óriási állami támogatásokban részesül, és akkor teljessen a helyére jön, hogy rosszabb stratégiával is versenyképes, a kérdés persze ott van, hogy meddig, mert amikor stabilizálódik a piac akkor az fog jobban járni aki azokon a szegmenseken a fölényes amelyben a legnagyobb a kereset, az A320 az pl. a 90-es évek legkeresetteb szegmensében sokat segített az Airbusnak, hogy átvegye a Boeingtól a piaci vezetést, a Boeing 7E7 meg valószinüleg ezt vissza fogja hóditani a Boeingnak, és az A380 itt nem fékezheti meg őket, ide az Airbusnak egy hasonló gépre lenne szükséga, amely meg is fog születni, de már későn... a Boeing meg relatív keveset fog veszteni a Jumbó piacon, mert legtöbb esetben a 747 elég nagy...