Időutazás
-
Szerintem fel lehetne cserélni de ha a csere közben látod, mit teszel, akkor a hullámfüggvényeid összeomlanak. Le lehet bontani a kérdést a macskás kísérletre, melyet Schrödinger talált ki, csak mi most két macskával játszuk el. Két szoba, bennük egy-egy macsaka, egy-egy ampulla méreg, egy-egy fotondetektor és egy-egy foton. Ha a foton eltalálja a detektort, a méreg kijön és a macska meghal. Namármost miután a macskákat bezárjuk, nem tudjuk, élőek-e vagy halottak. (Ez persze csak a hagyományos koppenhágai értelmezés, én jobban szeretem ilyenkor a több világvonal elvet: attól kezdve, hogy a macskát bezárjuk, van egy élő és egy holt állatunk de nem ugyanabban az univerzumban: a "világ" minden kvantumos szintű döntésnél - akár érzékeljük azt, akár nem - ketté vagy a döntések számának megfelelő irányba bomlik, és mi elkerülhetetlenül az egyik mellékágba kerülünk. Ettől függetlenül még mindig nem tudjuk, él-e vagy meghalt az állat.) Tehát ha ki akarjuk cseréni a két hullámfüggvényt, akkor lehet, hogy az élő macskát a holtra váltjuk és fordítva, ami gyakorlati kérdéseket vet fel. Másrészről ez olyan lenne, ha egy másik valóságból (ahol mondjuk az 1-es szobában lévő macska él és a 2-esben lévő halott, de mi ezt nem tudjuk) áthoznánk a sajátunkba egy szeletet nem tudva, hogy ezzel változott-e a mi valóságunk, vagy sem.
Amire ki akarok lyukadni: ha tutod, hogy a két szobában lévő hullámfüggvény azonos, akkor azt nem tudod ugyan, hogy halottak-e a macskák, vagy élnek, de azzal tisztában vagy, hogy mindkettő a másik állapotában van. Így két egyenértékű valószínűségi hullámfüggvény kicserélése nem vezetne sehová a végeredmény szempontjából.