-
A lényeg az, hogy szerintem egy felelős, felvilágosult vezető jóval többet tud és akar is tenni a népe boldogulásáért,jólétéért mint a demokráciák képviselői, politikusai, akik a tömeg manipulálásával jutnak hatalomra, és a hatalmat nem nem arra használják, amire kéne, tehát az emberek életének javítására, megkönnyítésére, hanem lopásra, sikkasztásra, saját gazdagodásra.
Ezzel abszolút egyetértek, de szerintem kicsit félreérted a dolgot.
Mindkettőt imádta a népe, rajongtak értük, katonák és egyszerű polgárok egyaránt.
Ettől még egyik nép sem élt jobban. Tény hogy voltak jó intézkedéseik (amiket te is említettél, de ezeknek nem az volt a célja, hogy a népnek jobb legyen, hanem hogy hatalmát könynebben fel tudja tartani!) Nagyon jól tudod (remélem), hogy a római népnek nem kellett több kenyérnél és játékoknál (kis túlzással azért de igaz). A franciák meg "belefagytak" a nagy rajongásukba :D (legalábbis akik beálltak a seregbe..)
A nép egy érdekes jelenség. Ha azt mondod amit hallani akarnak, ha csak egy picit is azt csinálod amit szeretnének már imádni fognak. Főleg ha olyan szar helyzetből van váltás, mint ami pl Franciaországban volt Napi előtt.
Róma más téma, hiszen akkoriban ők magukat tartották az egyetlen civilizált népnek, így ha valaki hódított és terjesztette a római kultúrát azt imádták (de leginkább a rabszolgákért amik a hódítások alatt áramlottak haza, és a plusz pénzért, kajáért amit hazatéréskor osztogattak a népnek :) )
Szóval tény hogy a diktatúra illetve a királyság a két leghatékonyabb államforma, viszont ezekben nagyon nagy a veszélye annak hogy a dolgok rosszra fordulnak, hiszen ha egy kicsit is bekattan a vezető akkor....
Ugyanez a demokráciára nem lehet igaz, a demokrácia felépítéséből adódóan nem halad sehova. Se előre se hátra. Megteremti a jólét látszatát, ami jó a népnek, és megteremti a valódi jólétet a vezetőknek, így aztán "mindenki jól jár" :)
De mostmár aztán annyira off voltam hogy csak na, meg ez már politika is, az meg ugye itt nem egészen megengedett...