Ubuntu Linux
-
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, ha lehet:) Ubi 11.04-en egy fileszerver beüzemelésével szenvedek. Anno (5-6 éve) csináltam egy tök ugyanilyet még Debianon. Ahogy néztem nem igazán változott semmi se e téren téren, de mivel azóta nem foglalkoztam linuxolással, gyakorlatilag elfelejtettem, és némi kezdeti hurráélmény után csak szerencsétlenkedek:) Anno kb így nézett ki a könyvtárstruktúra a szerveren:
home
---kisember
---------Béla
---------Józsi
---------Elemér
---nagyember
---------Sára
---------Eufrozina
---------Ödön
A home-ban ugye mindenkinél látszik a két főkönyvtár (kisember, nagyember). De a kisemberek nem tudnak belépni a nagyember mappáda, de nagyok be tudnak lépni a kisembereknél bárhova, és tudnak nézelődni, futtatni.
Ezen kívül a kisemberek/nagyemberek csak a saját, névreszóló könyvtárukba léphetnek be név/jelszó kombóval. Szóval valami ilyesmihez kérnék szépen útmutatást:)
Halovány emlékeim vannak csoportba rendezésről chmodokról, és egyebekről. De az emlékeken alapuló önerőből történő matatásnak eddig az lett az eredménye, hogy már sehogy nem lehet elérni a szervert, ellenben szétbarmoltam az smb.configot...:D És sírok^^