Ubuntu Linux
  • mousee
    Laposom idáig szervizben volt, mert szar volt a kijelzője (a kijelzőtlen időszakban debian fejetlen szerverként ment). Amikor a szervizből visszakaptam, azt láttam hogy egy aktiválatlan win7 ultimate van rajta, és a régi belőtt debiannak nyoma sincs. Anyád szerviz.

Viszont ha már így alakult, akkor feltettem a friss ubit, és azt kell mondanom hogy kellemeset csalódtam.

32 Bites rendszert telepítettem (Acer aspire 5536g laptop, 2magos athlon proci, 3g ram, 512vram, 320g winyó), és nagyon tetszetős, kivéve pár dolgot, amit az istenért sem tudok belőni rajta.

Alaptelepítéssel érdekes volt a hangbeállítás, hiába dugtam rá a fülest, nem hallgatott el a hangszóró. Ezt megoldottam, pipa.

CPU folyamatosan maxon pörgött, a gép pedig jobban fűtött mint télen a radiátor. Ezt is sikerült megoldani.

Viszont ami nem megy az a tapipad scroll. Direkt van egy scroll rész a padon, ami egy vékony műanyag csíkkal van elválasztva a sima tapipadtól, de az istenért sem tudok bele éltet lehelni, lspi-ben nem találom, pedig minden más megy vele (kattintás, húzás, stb)

Szintén gond, hogy nem megy a beépített mikrofon, akárhogy varázsolok, nem jön össze. (Audio device: ATI Technologies Inc SBx00 Azalia (Intel HDA))

Kicsit furcsálom azt is, hogy nagyon swapol, pedig alig 800 mega ramot kajál (3 giga van), már 200 mega kint van swap-en. Hogy tudok ezen módosítani? Olvasgattam, hogy swappiness értékét kell állítgatni, de nem találtam róla konkrét infót, hogy ezt hol kell.

És az utolsó probléma, hogy elég lassan jön vissza a rendszer standby-ból, és miután visszajön, kb 1 percig dolgozik mint az őrült (9-es load volt rajta htop szerint :S) Hibernálással nincs gond, az pöpec, sőt onnan hamarabb visszajön mint standby-ból :P

Unity-ról:
    Elsőre szokatlan, de ha az ember belejön, akkor nagyon kényelmes. Én egy nap alatt teljesen belaktam az új rendszeremet, nagyon kényelmes használni. Bár néha lehetne picit gyorsabb is, néha eléggé lassúak az animációk, meg amúgy a rendszeren is érezhető a lomhaság (utolsó gyors ubi talán a 9.04-es volt :S).

Összegezve:
    Jó lett az új ubi, csak még nincs kész. De remélhetőleg 1-2 hónapon belül ráncba szedik, és akkor nagyon rendben lesz.

Csírsz