Ubuntu Linux
-
Linuxot kitanulni nem felhasználói szinten a másik irányból kell. Én úgy kezdtem anno, hogy fogtam egy debian netinstall-t, - 100MB, gyakorlatilag telepít egy rendszerindítót a kernelt és a legfontosabb rendszerfájlokat. - és elkezdtem összelegózni. Alsa/Pulseaudio, Xorg, Gnome/KDE/Xfce stb telepít, beállít, utánaolvas ha valami nem megy, stb. Összeraksz 0-ról egy rendszert, megérted mi-hol-hogyan-miért és megkapod azt a képet amivel autána bármilyen disztróval elboldogulsz. (Emellett, ha sikerül összelegóznod kapsz egy teljesen tiszta, személyre szabott rendszert)
Nincs konkrétan profiknak és nem profiknak való Linux (főleg, hogy az általad felsoroltak mind desktop környezetbe valók), csupán az előretálalás a különbség, azaz hogy mit tartalmaz az alaptelepítés.
Linuxban állapotok vannak: unstable (lefrissebb csomagok), testing/experiemental, stable.
és disztibutor függő támogatottság, pl:
Debian, RedHat - Stable,
Ubuntu, Mandriva, Suse, Fedora, stb. - Testing/Experimental
Arch Linux - Unstable
Logikusan akik testing/unstable forrásból dolgoznak azok először tesztelik esetleg javítják őket, mielőtt publikálják.
Szumma szummárum: Nincs nehezebb vagy könnyebb Linux, mindegyik ugyanazt a kernelt használja, mindegyik ugyanazokat a programokat használja, mindegyik logikája ugyanaz.
A Grafikus felületet se keverd a rendszerrel. Nem szervers része a rendszernek, mint Windows esetében. Xorg egy teljesen független program. Attól hogy nem működik valami pl. Gnome alatt, nagy valószínűséggel működik rendszerszinten. A hibát mindig terminálban kell elkezdeni keresni, azért van mindenről naplózás /var/log, ott van a komplett rendszerkonfigurációs könyvtár /etc, stb.
Tulajdonképpen Linux egy van, annak van jelenleg 3 nagy fajtája és kismillió alfaja: