Ubuntu Linux
-
"nemtom, hogy "öregszik" e gép vagy maga az ubuntu (bár ez kizárt linux esetén, nem nagyon szokott lassulni mint a win)"
Már hogy a fenébe ne. Fejlődnek a programok, fejlődik az xserver (most volt nemrég egy nagyobb frissítés), a Gnome, KDE, minden. 5-6 éve még 500Mhz-es proci és 256MB memória volt az ajánlott (!). Most 1,5Ghz és 2GB RAM. De ez is határeset Lucid-nál.
Maga a Linux nem szokott "lassulni", a grafikus felület (X) szokott a fejlődés és a sok júzerszemét miatt:) Ez sem csodarendszer, ezt is karban kell tartani.
Így látatlanban nem tudom mi lehet, én 4 éve telepítettem (azóta upgrade-elem) és semmi gond vele.
gnome-system-monitor-ban jobban látszik, vagy dobd fel a parancssoros htop-ot, hátha többre jutsz.
Mondjuk a géped határeset a minimum és az ajánlott között.
- Autorun-ból pucold ki ami nem kell (ubuntu-tweak)
- Szemét csomagokat, konfigokat takarítsd (ubuntu-tweak)
- Egyéb szemetet bleachbit-el
Legrosszabb esetben pucold le a grafikus felületet (ubuntu-desktop) törölj kézzel mindent a /home/user/.gnome és egyéb könyvtárakbból, majd telepítsd újra. Vagy telepítsd az egész rendszert.
Ha az sem segít telepíts rá 8.04-et, vagy ami még gyors és stabil volt vele. Régi gépre nem telepítünk új oprendszert:) Win7-et sem telepítünk arra a gépre:)
Persze okozhatja éppen aktuális programhiba is, memóriaszivárgás, stb, de ez nem jellemző, ha csak a hivatalos forrásokat használod.