Ubuntu Linux
  • Ability
    Gnome vs. KDE, ez örök vita marad, sokan állnak egymással szemben. Minden esetre ki lehet jelenteni hogy a Gnome eléggé elavult, viszont atomstabil, a KDE pedig szép, fejlett, sokat tud, igényes, viszont sok problémát is tud szülni, hajlamos a gyakori elhasalásra. Ráadásul a KDE sokkal inkább egységesebb, de számomra marha logikátlan módon lehet rendesen beállítani, túlságosan szét van tagolva minden benne.

A lassúság oka kérdéses. Az AMD driverek rohamosan fejlődnek, de még mindig nem az igaziak, Compiz alatt is tudnak lassulni erős vasak. Az NV driverei egész jók, viszont a Qt-val messze nincsenek barátságban. Nem csak a KDE lassú, hanem maga a Qt-vel van valamilyen problémája. Ez utóbbi általában a újabb kariknál (8xxx széria vagy újabb) jelentkezik, leginkább az ablakok átméretezésénél van hatalmas teljesítménybeli probléma. Ironikus hogy ha rábírod az egész rendszert a raszteres renderelésre (HW gyosítás nélkül, de az effekteket megtartva), akkor messze jobb teljesítményt kapsz, valami nagyon el van rontva ott a driverekben. Intel VGA-k alatt is vannak hasonló jelenségek. AMD-sek egyébként pont nem szoktak szívni, de akad arra is példa.

Egyébként a KDE jó, nekem tetszik. Gyorsabban indul a rendszer is, sokkal reszponzívabb a felülete, igényesebb natív programokkal rendelkezik. Viszont az NV driver hibája nálam is előjött, nem túl nagy valami, az ablakok átméretezése pl. halál, egyébként simán lehetne használni de zavaró.

Ubi alfát én pedig nem használnék, nekem az is elég nagy meghökkenés volt hogy a Lucid teljesen szétesett állapotban érkezett. Jó, persze, friss kiadásnál mindig vannak hibák, de ez egy LTS release, ráadásul a Karmic teljesen stabil volt frissként, a Lucidban meg .... mindenki szívott valami apró dologgal. Ironikus volt hogy szinte minden új fícsőr haználhatatlannak bizonyult, kezdve az indtóképernyővel és a natív felbontással rendelkező terminállal.

OSX pedig sosem fog kellően stabil lenni ilyen tákolt megoldásokkal. Főleg hogy ezek szerint eee géped van, ami körül még ment is a botrány, hogy az Apple ellehetetlenítette az OS használatát rajta.