Ubuntu Linux
-
Persze, tisztelem is a mögötte álló személyeket, szervezeteket. Jó kis rendszer, fejlődik is, csak valamiért úgy érzem, hogy minél inkább halad előre, annál több apró dolog, hibák, problémák buknak ki. Ettől függetlenül mint írtam nem akarok váltani róla, bár egy iMac-et vennék ha lenne rá anyagi forrásom. :)
Egyébként amit írtam inkább a Gnome-ra jellemző, náluk egyáltalán nem érzem a haladás útját. Új fícsőrök nem igazán vannak, hibajavításokat adnak ki ugyan, de még mindig egy csomó hülyesége van. A Gnome Shell-t várom én is, nem kicsit, nagyon. :) Lehet ha kidobják a gconf-ot a sok XML-lel együtt, akkor sokat dob rajta. Egyébként kiábrándulás alatt inkább úgy a "natúr Ubuntut" értettem minden alapdolgával együtt, élen a Gnome-mal. Egy Kubuntu KDE-vel és sok KDE alkalmazással teljesen más. Hiába nagy monstrum a KDE, jobban egyben van, jobban működik. Nálam sokkal gyorsabb, igényesebb. Igényesség alatt nem a szépséget értem, hanem a programok minőségét, bánom is kicsit hogy a közösség kis része áll mögötte, mert sokkal nagyobb potenciál lenne benne szerintem. Gnome Shell meg eléggé vegyes érzelmeket vált ki belőlem, végre valami újdonság, végre látom a munkájuk eredményét, végre látom rajtuk hogy belehúztak, de egyébként meg nem tűnik olyan túlzottan ergonomikusnak. A másik bajom pedig hogy a munka a rövid bepillantásom alatt inkább csak pár küllemi elemre és a sebességre/működésre korlátozódott, ami persze nagyon jó dolog, ez volt az egyik problémám, de a szar nautilus még mindig egy igénytelen filekezelő, ami aztán tényleg nem halad sehova. Élen a többi Gnome alkalmazással együtt. Azért egy Dolphin fényévekkel jobb, pedig még nem is aratott túl nagy sikert a KDE felhasználók körében. Na meg KDE alatt ott a Krusader, amit Gnome alatt nem szívesen használok. Minden nagy név KDE alatt van: Ktorrent, Amarok, Krusader, VLC, stb...
Összegzésképpen: Ubuntu egyre inkább kiábrándít, csak lusta vagyok váltani, míg a KDE egyre inkább szimpatikusabb, ott érzem az egységet, igényességet, felületi ergonómiát, sebességet és legfőképpen a fejlesztők motivációját. Lehet az lesz hogy felnyomok egy Kubuntut a mostani Ubi helyére hogy még csak véletlenül se tudjak visszaszokni rá, aztán hátha túlélek rajta. :D