Ubuntu Linux
  • Ability
    Nekem fent van kb. 2-3 napja, friss install, mivel beszart a vinyóm, a régit meg már nem akartam feltenni, gondoltam így friss rendszernél kiadás előtt pár nappal nem lehet olyan vészes.

A telepítő coooool lett, szép, esztétikus, látványos. A rendszer alapértelmezett kinézete egész kellemes, először érzem azt, hogy valamilyen pozitív irányba haladnak küllemileg. A boot nekem nem lett gyorsabb, ráadásul jó nvidia szokásként szívtam is kicsit vele. Külön drivert meg sem próbáltam, mindig csak a baj van vele ha kapunk új kernelt. Most meg már van alapból friss driver, feltettem azt, hát az xsplash oda is veszett, eltűnt, megszűnt létezni. Talán emiatt szöszmötöl annyit a gép. Az új Gnome is kezd javulgatni, talán kicsit gyorsabb, vagy csak azért, mert a gconf-os milliónyi XML ki lett pucolva. Nautilus ugyan az mint volt, de most már kicsit rugalmasabb, illetve tetszik a kétoszlopos nézet.

Hangerőszabályzó még mindig fos, beragad, néha csak úgy véletlen elnémítja magát. A Compiz talán kicsit instabilabb, valahogy nem integrálódik olyan jól a rendszerbe. Egyébként érdekes, hogy ez egy LTS kiadás, de a Karmic ilyenkor szerintem stabilabb volt. Viszont a rendszer stabilitása rendben van úgy globálisan, nem fagynak a programok, stb. Képernyővédővel -- mint az ilyenkor lenni szokott -- most sem barátkozik minden program. Flashplayer x64 azóta is kaki, ezen a fronton meg az Ubi-t kell okoljam, mert egy Jaunty-n ugyan az a kiadás (szintén x64 ráadásul) gyönyörűen, hiba nélkül megy. Karmic óta kurvult el.

A repók egészen jól fel lettek frissítve, anno sok hanyagolt program volt még a kiadások idején is, most a nóném programok is egész friss verzióval vannak fent. Az Ubuntu Software Center végre használhatónak és egész kényelmesnek tűnik, de még mindig csak alapdolgokra jó, pedig az volt a terv hogy egy kényelmesebb Synaptic lesz belőle. Az Ubuntu One (tárhely) is egész jó, kényelmes, jobbgombos menüvel bármit fel lehet rá küldeni. Az Ubuntu One music store is alakul, nem is olyan rossz, választék még nagyon kevés, a keresője egyszerűen használhatatlan. A kapcsolattartó szoftverek egybegyúrása igen jó lett, ez tetszik nagyon, panel applettel okosan meg lett csinálva. HAL eltávolítása miatt én még nem szívtam, pulseaudio meg már Karmic alatt is pöpecül ment. Viszont a "inaktív használatnál lekapcsolom magam" jelenség még mindig léteik, bár engem sosem zavart.

Játékok és 3D teljesítmény alatt sokat nem nyúztam még, jónak tűnik, de semmi előrelépés nyomát nem látom. Az XSplash-hez köthető dolgokat is csak egyszeri indításnál láttam, NV driver után rossz volt. Viszont tetszett az indulóképernyő, bár a lila elég meredek volt. DE! ami nagyon tetszett, hogy a Ctrl+F(x) bill kombónál levő terminál végre nagyfelvbontású lett.... egészen az NV driver installig. :D

Őőőő, nem tudom még mit írja, gondolom már így is utáltok amiért ennyit kell olvasni. :]

Szerk.: ja, igen, az iPhone támogatás is elég jó, nem okozott még bosszúságot. Bár ahogy az Apple mostanában beindult, ezt is hamar elhetetlenítik szerintem.