Ubuntu Linux
-
Felnyomtam egy Kubuntu-t. Lehet, hogy marad is véglegesnek. Csak pozitív éltményem van vele. A boot gyorsabbnak tűnik, a bejelentkezés fényévekkel gyorsabb, friss Ubuntu sem volt ilyen gyors. Az tényszerű, hogy a KDE fejlettebb, igényesebb. Ez is szempont volt, minden igényesebb program KDE párti. VLC, Opera, KTorrent, KMail, Krusader, stb. Gnome alatt azért elmondható, hogy nincs igényes filekezelő, nincs igényes IM kliens, az egyetlen normálisabb torrent kliens, a Deluge meg piszok lassú, az Evolution megintcsak ilyen. (Oké, van ThunderBird, bár kicsit puritán volt az előző sajnos.) Viszont maga a környezet ... eszméletlen. És ezt nem az ilyen számomra hasztalan Plasmoid dolgokra és a csicsára értem. Teljesen új élményt ad. Az egész felület sokkal reszponzívabb, interaktívabb. Sosincs lassulás, a programok megnyitása fénysebességgel történik a Gnome-hoz képest. És most kicsit bajban is vagyok, mert lehet egy friss Ubi Gnome-mal is javítana a régi rendszerem teljesítményéhez képest, de nekem úgy tűnik, hogy ez sokkal gyorsabb, mint egy anno frissen installált Ubi.
Egyetlen dologgal szívtam: pulseaudio. :D Minő irónia, hogy amivel sokan küszködtek és nekem már az előző kiadásokban is gond nélkül ment, most mégis szívtam vele. Bár egy óra alatt sikerült megoldani, ami relatív gyors volt ahhoz képest, hogy a hibajelenségről Google semmit sem talált.
ui.: de hogy a csicsához is hozzászóljak (mert minimális szinten, ilyen szolíd OSX szerűen érdekel), jobban meg van csinálva mint Gnome alatt a Compiz, az egész sokkal folyamatosabb, lágyabb, jobban integrálódik, stb. Amúgy ha már integrálódásnál tartunk: a rendszerkomponensek között itt sokkal nagyobb az átjárhatóság, jobban egybe van gyúrva, igazából nekem eddig sokkal jobban tetszik.