Ubuntu Linux
-
Hát az mondjuk elég vicc, hogy RC után 2-3 nappal kidobták úgy, hogy tele volt ismert hibákkal. Ez a DNS lookup, halott mobil internet egyes (elég sok) eszközökkel, flash problémák szerintem azért vannak annyira priorosak, hogy ne adják így ki. Főleg, hogy elijesztik az új felhasználókat vele, pont akkor, amikor kezd már népszerűbb lenni, van egy kis hype körülötte bizonyos rétegekben. A köv LTS-nél nem hiszem, hogy ilyeneket be mernek játszani. Jaunty pedig a végére elég stabil lett, kb. csak a pulseaudio ami kavart okozott. A Karmic-ban én meg erősen érzem a pozitív változást, csak eléggé félkészen került ki. Nekem ez a jobb pulseaudio integráció bejön, nálam jobban és kényelmesebben működik. A Compiz is jobban integrálódik, sokkal használhatóbb. Teljesítményben is mintha lenne előrelépés.
Az új változatot meg már most tűkön ülve várom, mert egy gyors negyed óra alatt átfutottam a Gnome 3 roadmap-et, illetve megnéztem a Gnome Shell-t. Na most tényleg lesz egy kis reform, kb. nem akarom elhinni, hogy erre ennyit kellett várni. Sokkal használhatóbb lesz, a panel appleteknek lesz egy kis manager és nem úgy kell hozzáadni meg huzigálni, hanem egységesítve van. Meg új keretrendszer lesz hozzá, gondolom csiszolnak az egészen. Az meg külön jó, hogy ha összeomlik egy, vagy bugos, akkor nincs az, hogy eltűnik a panelról, esetleg soha többé nem is működik, de valamilyen módon használhatatlanná teszi a rendszert, vagy csak szimplán elfoglalja a helyét és nem fér ki más miatta, vagy megtöri őket, stb. Maga a Gnome Shell pedig sokkal jobban használható, látványos, talán még Compiz sem fog kelleni mellé, mert amiért érdemes használni a Compiz-t azt már most is elég jól tudja. Szóval nekem pozitív. Nem ilyen puritán izé, hanem szép effektek, használhatóság, rendezettség, _logika_, funkcionalitás. Az egyetlen bajom, hogy a Gnome és az Ubuntu kiadási ciklusa kicsit üti egymást, és olvastam már valahol, hogy talán bele sem kerül.