Ubuntu Linux
-
Nesto: idézett kommentben a főbb részletek. Már csak 1 hét van a megjelenítésig, én már a béta óta használom, mostanra tényleg kellően stabil. Persze ez nézőpont kérdése, inkább úgy mondom, hogy nem igazán vannak vele bajok, a legtöbb korai hibát kijavították. A másik nézőpont szerint még legalább 1 hónapig nem igazán érdemes feltenni, mert megjelenés után is elég sok specifikus hiba lehet benne, de úgy általában már nem igazán van vele baj. Olyan nagyonnagy változás nincs benne, csak kicsit kiforrottabb. Nekem régen a Gnome szeretett összeomlani, ilyen már nincs. A Compiz jobban integrálódik, nem villan a kép, nem lassul be tőle semmi. Jobb az egész teljesítmény, játékok is gyorsabbak (pedig a Jaunty-ra még mindig nincs olyan _stabil_ NV driver, ami alatt nincs óriási teljesítménycsökkenés az előző kiadásokhoz képest. Béta NV driverrel szépen muzsikál). Látványosabb az indulás, nekem gyorsabb nem lett, de elvileg annak arra is törekedtek. Néhány komponenst kicsit átdizájnoltak, pl. a hangbeállítások már kicsit ilyen apple féle nagyon primitív és letisztult. Pár rosz szokástól megszabadult a rendszer, például, hogy mindig a lehető legkisebbre méretezi az olyan ablakokat, amik nem jegyzik meg a méret beállításokat.
Végeredmény: kiforrottabb egy kicsit, mondjuk úgy, hogy kényelmesebb lett és gördülékenyebb, de nagy változás nincs. Kivéve azoknak, akik szopni fognak Pulseaudio miatt, meg valamit olvastam, hogy a HAL-t kidobják és abból még lehetnek bajok.