Ubuntu Linux
  • Ability
    FF-el az a baj, hogy rohadt lassan indul és kényelmetlen, puritán a felülete. Az FF4 mockup az nagyon ígéretes, hogy ha az induláson tudnak javítani, és nem csak Aero alatt lesz olyan szép a felülete, akkor majd gondolkozok rajta. Csak az FF lehet, hogy belsőleg fejlett, mert hát pl. webfejlesztésre a FireBug miatt tényleg kényelmes és hatékony, és lehet maga a megjelenítés, a JS gyorsasága meg a szabványkövetés jó, de valahogy kényelmetlen használni. Hány évet kellett várni, hogy kitegyenek egy rohadt New Tab gombot? Jó, persze, hozzá lehetett adni az eszköztárból, de akkor is, valahogy olyan a FireFox, hogy fejlett, meg nem rossz, de valahogy mindig le van maradva és mástól veszi át késve az ötleteket. Körülbelül mostanra jutottunk el oda, hogy a memóriát már nem zabálja fel kíméletlenül, mert kezd javulni az egész, de még mindig olyan, hogy rűnézek, és az 1050px magas felbontásomból (ami WS monitor lévén nem kicsi) csak a felét elfoglalja a túlméretezett ikonok, eszköztárak, stb.

Opera tényleg jó, Win alatt azt használtam, Ubi alatt nekem valamiért így várakoztat. Ha beírok egy címet, akkor gondolkozik 20mp-ig, semmit nem csinál, utána hirtelen bedoba, és onnantól kezdve azon az oldalon gyorsan navigál, de ha egy új domain-re megyek, akkor megint várakozik a semmire. Opera tényleg jó, már csak a mail kliense miatt is, tetszik a koncepció, hogy a böngésző, meg az email egybeolvad, lévén ha gépnél vagy, akkor a böngésző úgyis meg van nyitva és rögtön jelez. Nem azért, de ez az Evolution mélkliens eléggé ... hogyismondjam... csiga és olyan puritán. Opera meg külön jó, mert most már van olyan verzió, ami felveszi a GTK skin-t, szóval még csak nem is éketlenkedik.

Chromium: félkész, de elég jó. Stabilnak stabil, kezel mindent, megy flash, java, minden. Én azért használom, mert kicsi és gyorsan indul. Ami igaz az Operára is, szerintem nagyon innovatív az a csapat, Opera tényleg a tudását tekintve egy monstrum, mégis nagyon fürge, ezért is szemlélem érdekesen a Mozillás csapatot, akiknek a többi terméke is hasonlóan zabagép és lassú. Chromium-ot meg szerintem nem kell bemutatni, hogy a Webkit motor és a V8 JS motor miatt az egyik legfejlettebb böngésző belsőleg.

Gnome: én sem várok olyan nagy csodákat, csak pl. legyen már a Gnome Panel-nak valami Applet Manager-je, mert eszméletlen, hogy ha egy applet behülyül, akkor még eltávolítani sem lehet. Vagy érted, most az milyen már, hogy felpakolsz 5-8 applet-et és még pár indítót, és nem tudod sorrendezni őket, csak így egyesével húzogatni, de még ami le van zárva azt fel is kell oldalni, szenvedés az egész. A nautilusból meg hiányolom, hogy valami hatékonyabb felülete legyen már. Keresőt valami spotlight szerűen berakoni úgy, hogy ne foglaljon már el még egy sort, meg hát hatékonyabbá is lehetne tenni a megjelenítését. De ami hiányzik, hogy ugye az almások szidják a Finder-t, a Windows-osok szidják az Expolrer-t, de azért szerintem abba mindenki egyetért, hogy az új kiadások (SnowLeo, win7) már azért elég kényelmesek lettek. Nautilusba nem lehet pl. beállítani olyan nézetet, mint a Finderbe, hogy több oszlopba bontsa, és egymás mellé pakolgassa ki az almappákat külön oszlopba. Oldalt a Places csak oda van hányva, igénytelen az egész. Használod a gyorskeresőt és ha lista nézetben vagy, akkor rendszeresen olyat játszik, hogy ha megtaláltad amit akartál, akkor mennél rá, de ahogy a mappára kattintasz vele egyúttal a kis kereső ablakot a lenti jobb sarokból eltűnteti és ez valahogy azzal jár, hogy ugrik az egész lista eggyel és a végén más mappát nyit le, mint amit akarsz. Na jó, nem is folytatom, nem vagyok én egy nagy csicsafan, de azért nem lenne szar néha pár ilyen kifinomult megoldás, hogy az ikonméretet lehet növelni egy csúszkával, vagy hogy felismerje a mappa tartalmát, és ha filmek, képek vannak benne, akkor thumbnail nézetre vált, ha csak dokumentumok akkor listanézetre meg ilyenek.