Ubuntu Linux
  • Ability
    Arra gondoltam, hogy ha kisebb anomáliák jelentkeznek is, a hétköznapi használatra viszonylag alkalmas, bár lehetnek kellemetlenségek. Nyilván kinek mi a stabil ugye, valamilyen szerverhez hasonló feladatok ellátására nyilván érdemes még a kiadás után is várni ~2 hónapot. Egyébként igazad van 100%-osan, például ebben a bétában már most sok hibát felfedeztem, anno a Jaunty-ból szerintem az RC-t tettem fel idő ellőt, és az akkor nem produkált semmi váratlant, szóval gondoltam felteszem ezt is, mindenhol azt hallani, hogy apróságok vannak, de amúgy nagyon stabil és jó állapotban van. Végülis tényleg stabil, nem jelentkezik a jól megszokott "a program váratlanul leállt" hibaüzenet (bár minden programomból van Karmic release), de hát tényleg nem tökéletes, be kell ismerni. Én azért éreztem vágyat hogy feltegyem, mert ez a Compiz-os dolog igedesített már jóideje. Meg is oldódott. Plusz ugye a linux nem játékplatform, de azért akar pár jobbfajta, nagyobb gépigényű játék, és nem utolsó szempont, hogy sokkal folyamatosabbak és gyorsabbak. Amik lehet csak a jobb driver miatt van (bár szerintem a Compiz azért tuti beleszól), de végülis előtte is egy nagyon friss beta driverem volt, verziószám különbség szinte nincs is a kettő között. (Azért béta driver volt előtte is, mert a stabil utolsó kiadás halál Jaunty alatt, bajok voltak vele, játékok lassúak.)

Egyébként én is kezdek ebbe az irányba haladni, mint amit említettél. Ezt fel akartam tenni minél előbb, ha már nincs vele sok baj (és úgy olvastam, hogy nincs), mert idegesített a fenti dolog. De ahogy ezek az apró kis kellemetlenségek eltűnnek (nem OS bug, hanem a villódzás és társai), és már nem fogom azt érezni, hogy most nagyon kell az új, akkor szerintem legközelebb már tuti kiadás után is várni fogok vele kicsit. A végén lehet én is az LTS-re hajlok majd, csak egyelőre még azt érzem, hogy kicsit kiforratlan az egész, és minden apró javításnak, javulásnak örülök. De egyébként már én is ott tartok, hogy Launchpad-on fel van véve minden program amit használok, de csak stabil kiadások, és már azokat is úgy kezelem, hogy amikor valamilyen program tökéletes, akkor le is tiltom azt a forrást. Ez kicsit sarkítás, mert pl. szerintem a legjobb böngésző linuxra a Chromium, ami viszont egyelőre félkész és daily build-eket használok, de itt pl. már bevetettem a fenti trükköt és ritkán frissítek csak rá, ha van miért. Pl amint megjelent az a release ami már jól kezelte a flashmoviekat akkor frissítettem. Után kijött egy kiadás, amiben már beharangozták, hogy stabil extension rendszer, akkor frissítettem. Most megint le van tiltva, mert amúgy meg nem titok, hogy néha olyan elbaszott napi verziót adnak ki, hogy nem működik a copypaste és társai.

A hobbilinuxost nem tudom hogy értetted, tény, hogy csak egyszerű feladatokra használom (net, zene, programozás, video), de egyébként Ubi az állandó rendszer, már teljesen leszoktam Windowsról. Csak mondom, kicsit olyan kiforratlan ez az egész, szívesen előreugranék az időben, ahol már történnek nagyobb változások. Mert itt van ez az Ubuntu Software Center, ami nem rossz ötlet, de nagyon kezdetleges még. De mondok jobbat: Gnome. Elképesztő, hogy sehova sem halad az egész. Nem vagyok egy KDE párti, de meg kell hagyni, hogy az gyorsabban fejlődik, és vannak benne tényleg jó dolgok, illetve azért szerintem szebb, kiforrottabbb, csak nem akarok váltani, mert már megtaláltam a jól bevált GTK-s programokat, és félek, hogy QT-ből nem találok legalább annyira jókat mindenből.