Ubuntu Linux
-
Hát, amikor anno megvettem az akkor relatív újdonságnak számító 8800GT karit, és egy olyan Ubi-t tettem fel, ami még a kártya megjelenése előtti kiadás volt, akkor nagyon nem akarta jól kezelni. Nem igazán értettem, mert Win alatt ha korlátozottan is, de lehetett használni a driver nélküli VGA-kat is. Bár amúgy Ubi is tud ilyet, másoknál lazán csak kiírta, hogy nincs driver és bekorlátozza magát, de engedett nagyobb felbontást és normálisabb megjelenítést is. Nekem az X lehalt egyenesen, nem tudtam semmit sem csinálni vele. Szóval átmentem Win-re, és letöltöttem a drivert, utána vissza Ubi konzol módba, atp-vel feltettem ntfs-3g-t, aztán a Win-es partícióról feltettem Ubi alá és minden jó lett.
DE!
Alapjáraton nincs gond ezzel, alapból van benne valamilyen kezdetleges nyílt forrású driver, szóval gond nélkül tudod majd használni, illetve miután feltetted felajánlja, hogy letölti és felrakja az eredeti NV drivert ami teljesértéű, és csak kettő kattintás. A fentebbi sztori kicsit irreleváns, mert én egy relatív új, még nem igazán támogatott eszközt használtam volna, illetve nekem valamiért ez a limitált mód nem akart működni.
De a lényeg: Ati/NV kariknak jó támogatásuk van, most már mindkét oldalon kezdenek egyre erősebb és jobb drivereket kiadni, és azokkal nem ütközöl driver nélkül sem nagy akadályba, illetve Ubi alapból felteszi a hivatalos gyári drivert is.