Ubuntu Linux
  • Ability
    Figyelj, a Compiz egy jó dolog, érdemes használni. Persze mindenkinek magának kell eldönteni, hogy van-e rá igénye. Nekem van. Nem azért, mert csilivili, hanem mert vannak hasznos funkciói. Nálam eléggé belimitáltan működik, rohadul nincs ilyen szar kocka, amit lehet forgatni, mert azon kívül, hogy látványos (nekem már látványosnak sem látványos) semmi haszna nincs. Nálam ilyen OSX szinten megy a dolog. Exposé, Spaces (kocka nélkül), stb. A Compiz nem rossz dolog, csak kicsit kiforratlan. Manapság az átlagjúzer nem igazán találkozik semmilyen problémával, csak apró kellemetlenségek vannak, mint hogy lassabban indul a rendszer, de az úgyis egyszeri alkalom. Régen volt vele sok probléma, de manapság egyre kevesebb. Ati driverek is mostanában jutottak el oda, hogy jobban támogatják, NV fronton meg már elég régóta jól áll a dolog. Én még a legelső "sima" Compizzal kezdtem, ott voltak érdekességek, utána jött a Beryl, ott sok NVidiás szívott fekete képernyővel, aztá' egyesült a két banda, és már elég régóta minimális problémák vannak vele.

Sok linuxos vérszemet kap tőle, és igazából a Compiz rohadtul nem elismert, rohadtul nem támogatják, a linuxos társadalom eléggé ellöki magától. Csak idő kérdése, hogy kiforrott legyen, és egyszer majd valamikor talán más helyeken is alapértelmezett lesz. Tudod az egyik dolog, hogy tehermentesíti a procit. Csak úgy érzékeltetés képpen, az én 3-4 éves régi konfigom, ami annyira azért nem gyenge 100%-ra ette a procit Win XP alatt, ha mozgattál egy ablakot. De persze nem csak ablak mozgatáskor, hanem bármilyen felületi változáskor ez ment. Na most nem mondom, hogy olyan nagy előny, ha ez a terhelés elveszne, mert hát semmit nem veszel észre belőle, meg nem egyenletes, folyamatos terhelés ez, de azért mégis egy jó koncepció, hogy játékon kívül úgy sem csinál semmit a VGA, akkor miért ne számolja az a teljes felületi változásokat? Kevesebbet fogyaszt, gyorsabban, hatékonyabban végzi el a műveletet, felszabadít valamennyi rendszermemóriát. Szinte ki sem mutatható terhelés ez a VGA-nak, a proci meg megsül alatta. Nem véletlen, hogy eléggé hódítani látszik az OpenCL technológia. Egyébként meg eskü neked, sokkal folyamatosabb az ablakok mozgása Compizzal.

Az egész Compiz tele van szemetelve mindenféle látványos, hasztalan baromsággal, de ha szépen beállítod, hogy hogyan működjön, akkor eléggé hasznos lehet. Te dolgod eldönteni, hogy kell-e neked belőle bármilyen funkció is, de azt azért ki lehet jelenteni, hogy nagyon ritka körülményeket kivéve nem sok gond van vele.

Egyébként Windowson az Aero is hasonló célt akar megvalósítani, tehermentesíteni a procit. Sok Vista fikagépnek a legnagyobb érvük az, hogy neki nem kell csilivili, pedig nem arra találták ki ugye. Aztán a hatékonysága már más kérdés, de nekem elég annyi is, hogy nem kell bámulnom a 100px magas undorító ablakkeretet.