11431
Ubuntu Linux
  • grebber
    Megcsináltam vistán adtam nevet és munkacsoportot de a linuxos gép mégsem látja ilyenkor mi van?
  • Tompie
    Valaki le tudná nekem pontosan írni, hogy hogy tudnám 9.04 alatt életre kelteni az ATI 9800 kártyámat, de úgy, hogy folyamatosan jól működjön?!
    Van itt egy cikk:
    http://logout.hu/cikk/ubuntu_9_04_catalyst_9_3/mirol_is_van_szo.html

De a végén írja, hogy van két kisebb bug, esetleg valami más megoldás?

Sajnos még nem találtam (nincs) a kártyámhoz Legacy drivert ami jó lenne 9.04-hez és gondolom ugyan ezzel a problémával fogok küzdeni 9.10 alatt is.
    Előre is köszi.

ui: hanyagoljuk a cseréld le a kártyád típusú hozzászólásokat, Köszi!
  • Ability
    MerlinW: a Gnome menu Places alatt van egy olyan, hogy 'Search for files'. Erre akarok egy ikont kitenni a Gnome panel-ra, mert ami van Search Applet annak nem lehet megváltoztatni az ikonját, tehát Launcherként szeretném kitenni, ami ugyan azt az ablakot hozná be, mint a Places alatt levő és a Search panel applet. Próbáltam rákeresni, hogy milyen parancsot kéne adni az indítónak, de mindenhol csak a szokásos linuxos find, locate, és társait találtam. Nekem egy olyen parancs kéne, amit azt a dialog ablakot hozza be, nem tudod véletlen?
  • MerlinW
    Mikor indítanád a live cd-t a menüből, nyomj F6-ot (asszem F6, de alul van help) és írd a megjelenő sor végére a "noapic"-t.
  • Ability
    A Wallpaper Clock screenlet tudott ilyet, de abba ugye nem tehetsz bármilyen hátteret, csak a megfelelő formátumút. Mondjuk simán meg lehet csinálni úgy ha megnézed egy ilyen állomány fájlszerkezetét. Vagy ha nem zavar, hogy rajta az óra, dámtum, stb, akkor csak kicseréled a mappán belül a háttérképet.

Korrekt megoldást fejből nem tudok, esetleg Google.
  • Flamer
    van ojan cucc ami bizonyos időn belül automatikusan cserélgeti a háttérképet automatikusan?
  • PeeTeR
    tudnek egy kis segitseget kerni?
    egyszeruen nem jutok egyrol a kettore. mar nagyon sok mindent olvastam neten de semmi ertelmeset nem talaltam ami segitett is volna.

szoval csinaltam egy particiot az ubuntu -nak felrakta ra a telepitot a cd es inditasnal ezt az uzenetet kapom.

"Kernel panic - not syncing: IO-APIC + timer dosen't work! try using the 'noapic' kernel parameter"
  • mixer023
    okés köszi a választ
  • Slig
    Igen, látni látta nekem is, de sajnos a tartalmát már nem :S bővebben itt ecseteltem a problémámat.
  • Gabo
    Nem is igazán értem a kérdést. Attól, hogy nincs neted miért ne lehetne a gépen hagyni a linuxot? Nem kell hozzá nonstop internetelérés, hogy használni lehessen. Legfeljebb az alatt az idő alatt, nem lesznek frissítések telepítve. De ettől még teljesen használható és stabil a rendszer.
  • mixer023
    olyan kérdésem lenne hogy most úgy néz ki nem lesz 1-2 hétig netem érdemes fent hagyni a linuxot vagy addig hanyagoljam?
  • Ability
    Nem olyan rég, max egy hete volt egy hasonló probléma, érdemes lenne visszaolvasni a topikban, hasznos és gyorsabb lehet.
  • teckdeck
    Sziasztok!

Olyan problémával fordulnék Hozzátok, hogy nekem van egy ASUS P5GV-MX típusú alaplapom és az integrált hangkártyát használom, azonban Linux alatt (Ubuntu 9.04) nem akar működni. :( Amikor elindítom és beadja a felhasználónév beírását kérő ablakot, akkor van egy dobszerű hang, viszont miután bejelentkeztem, semmi hang :(
    Ha kérdezte már ezt valaki, akkor bocsi.
    Előre is köszi a segítséget! :)

Üdv
    TeckDeck
  • Lantee
    Furcsa kérdésem volna, de hátha tud valaki segíteni:
    Adott egy AV-TECH DVR kamerarendszer, amit webes felületről lehet irányítani. Windows alatt az IE automatikusan felismeri a hiányzó plug-in-t /AV-TECH DVR VIEWER/, telepíti, és már nézhetem is. De Linux alatt Mozillán nem látom az élő képet. Már felkutattam a google-t mindenféle plug-in nyomában, de eddig semmi.
    Ha valaki tud valami megoldást, megköszönném!
  • mixer023
    kössz akkor én valamit elírtam a googléban xD nekem nem találta meg azért köszi
  • Ability
    Google első találat: link

Van Screenlet, van konzolos verzió, van FF plugin, van itt minden. -.-" Majd szokj rá a Google-re, szinte mindenre elsőre jó találatot ad, ha jó kulcsszavakat írsz be.
  • mixer023
    az nemjó már néztem xD
  • mixer023
    oylan kérdésem lenne hogy nincs-e valami youtube mp3 letöltö linuxra ?
  • Ability
    Kapcsold extára a megjelenés alatt az asztal effekteket, aztá' hátha megtetszik a lötyögős ablak. (Ami amúgy egy szintén látványos és egyben hasztalan fícsőr )
  • mixer023
    értem köszi majd lehet meglesem hogy mit takar olvasok róla pár cikket meg nézek videokat k
  • Ability
    Figyelj, a Compiz egy jó dolog, érdemes használni. Persze mindenkinek magának kell eldönteni, hogy van-e rá igénye. Nekem van. Nem azért, mert csilivili, hanem mert vannak hasznos funkciói. Nálam eléggé belimitáltan működik, rohadul nincs ilyen szar kocka, amit lehet forgatni, mert azon kívül, hogy látványos (nekem már látványosnak sem látványos) semmi haszna nincs. Nálam ilyen OSX szinten megy a dolog. Exposé, Spaces (kocka nélkül), stb. A Compiz nem rossz dolog, csak kicsit kiforratlan. Manapság az átlagjúzer nem igazán találkozik semmilyen problémával, csak apró kellemetlenségek vannak, mint hogy lassabban indul a rendszer, de az úgyis egyszeri alkalom. Régen volt vele sok probléma, de manapság egyre kevesebb. Ati driverek is mostanában jutottak el oda, hogy jobban támogatják, NV fronton meg már elég régóta jól áll a dolog. Én még a legelső "sima" Compizzal kezdtem, ott voltak érdekességek, utána jött a Beryl, ott sok NVidiás szívott fekete képernyővel, aztá' egyesült a két banda, és már elég régóta minimális problémák vannak vele.

Sok linuxos vérszemet kap tőle, és igazából a Compiz rohadtul nem elismert, rohadtul nem támogatják, a linuxos társadalom eléggé ellöki magától. Csak idő kérdése, hogy kiforrott legyen, és egyszer majd valamikor talán más helyeken is alapértelmezett lesz. Tudod az egyik dolog, hogy tehermentesíti a procit. Csak úgy érzékeltetés képpen, az én 3-4 éves régi konfigom, ami annyira azért nem gyenge 100%-ra ette a procit Win XP alatt, ha mozgattál egy ablakot. De persze nem csak ablak mozgatáskor, hanem bármilyen felületi változáskor ez ment. Na most nem mondom, hogy olyan nagy előny, ha ez a terhelés elveszne, mert hát semmit nem veszel észre belőle, meg nem egyenletes, folyamatos terhelés ez, de azért mégis egy jó koncepció, hogy játékon kívül úgy sem csinál semmit a VGA, akkor miért ne számolja az a teljes felületi változásokat? Kevesebbet fogyaszt, gyorsabban, hatékonyabban végzi el a műveletet, felszabadít valamennyi rendszermemóriát. Szinte ki sem mutatható terhelés ez a VGA-nak, a proci meg megsül alatta. Nem véletlen, hogy eléggé hódítani látszik az OpenCL technológia. Egyébként meg eskü neked, sokkal folyamatosabb az ablakok mozgása Compizzal.

Az egész Compiz tele van szemetelve mindenféle látványos, hasztalan baromsággal, de ha szépen beállítod, hogy hogyan működjön, akkor eléggé hasznos lehet. Te dolgod eldönteni, hogy kell-e neked belőle bármilyen funkció is, de azt azért ki lehet jelenteni, hogy nagyon ritka körülményeket kivéve nem sok gond van vele.

Egyébként Windowson az Aero is hasonló célt akar megvalósítani, tehermentesíteni a procit. Sok Vista fikagépnek a legnagyobb érvük az, hogy neki nem kell csilivili, pedig nem arra találták ki ugye. Aztán a hatékonysága már más kérdés, de nekem elég annyi is, hogy nem kell bámulnom a 100px magas undorító ablakkeretet.
  • MerlinW
  • mixer023
    probálkoztam vele játszani de semmi értelme feldobtam windows mellé ha játszani szeretnék átlépek windowsra :D
  • mixer023
    compiz-t se használok nekem nem arra kell linux hogy jaj játszani meg huu de jól néz ki egyenlöre megismerem és utánna fejlesztem a tudásom majd
  • Ability
    "Amihez szükség van rá, és nem játék, az a Compiz Fusion."

Vávávává, előre látom MerlinW-t a képernyő előtt kérdőrevont fejjel azt gondolván, hogy a Compiz márpedig játékszer a gyerekeknek.
  • Ability
    Alapból jól kezeli a felbontást és társait, amihez szükség van rá, és nem játék, az a Compiz Fusion. Másnéven "Asztal effektek" a megjelenés beállítások alatt. Vannak páran, akik ősellenségüknek tartják, és van is pár zavaró dolog benne, de úgy általában használni szokták az emberek. A másik dolog amire kellhet még driver az a HD filmek hardveres gyorsítása. Szóval tedd fel a zárt meghajtók alatt, de nincs szükséged a legfrissebb verzióra.
  • mixer023
    nem játszani nem szeretnék mert arra ott van a windows mert 2 rendszer van csak azt hittem hogy azért fel kell rakni hogy minden program normálisan fusson . de ezek szerint nem kell és köszi a segítséget
  • Ability
    Rendszer -> Adminisztráció -> Zárt meghajtók. Magától felteszi, aztán egy restart kell neki, és már megy is. Nem kell töltögetni semmit, magától megcsinálja.

ui.: az aktuális Ubuntu kiadás alatt a régi driverek lassúak, amit fel fog tenni, az nem a legújabb. Ez téged csak akkor kell, hogy érdekeljen, ha esetleg játszani is akarsz rajta, de ez nem valószínű gondolom. Minden egyébre teljesen jó az, amit fel fog tenni, az októberben érkező új kiadással meg úgyis frissíteni fogják ezt is. Ha mégis érdekel, hogy hogyan kell feltenni a legújabbat (hidd el, tényleg nincs értelme, csak játék alatt), akkor szívesen segítek abban is.
  • mixer023
    sziasztok olyan kérdésem lenne hogy nvidia video kártyát használok és gondolom linuxon is telepiteni kell a legújabb verziot és ebben kérném segítségeteket hogyan tudnám megoldani előre is köszi
  • MerlinW
    elvileg csak be kell kapcsolni kacsolni őket, és összekötni wifi/kébellel. Én legalábbis rögtön láttam minden OSX-et az irdában, mindennemű beállítás nélkül. Max a munkacsoportot adtam meg.
  • Slig
    Ha már ennyire háló: Hogy tudom összehangolni, hogy mac + ubi könnyen megértsék egymást?
  • MerlinW
    Röviden ez a lényeg
    Gyakorlati konfigurálás, tanusítványok, kulcsok létrehozása, használatba vétele Itten.

Ez egy kis utánajárást igényel, mert elég nagy anyag:) Gyakorlatilag külön szakma:) Mármint nem az Apache2SSL (https) beüzemelése, hanem a működése és a biztonságtechnikai oldala.

Én csak admin felületekhez használom (PHPmyAdmin, webmin, webalizer, stb)
  • Ability
    Windows-on: adni kell egy számítógép nevet és egy munkacsoportot a Sajátgép -> Tulajdonságok -> Haladó alatt. Az összes többi gép is ami Win-t használ legyen azonos munkacsoportba. Vistán/Win7-en ennyi elég. XP-n kell valami hálózat varázsló szart is futtatni a Vezérlőpultban.

Linux alatt semmit sem kell csinálnod, elindítod a nautilust (file böngésző álá win féle sajátgép) és oldalt a sidebar-on a places alatt meg fog jelenni egy hálózatok nevű elem, és ott egyből eléred a Win-es hálózatot munkacsoporttól függetlenül.
  • grebber
    Full láma vagyok hálozat téren aztse tudom mit hogyan merre.
    De mindegy külső usb-s vinyoval megoldottam már!
    Ezt a hálózati dolgot meg leírhatná valaki szájbarágósan pc-n mit és linuxon mit és hol kell állítani!
  • Ability
    MSN-re én emesene-t ajánlanék, de még az sem az igazi, majd ha kijön a 2.0 akkor az ütős lesz. Amúgy jól bevállt linuxos szokás szerint általában Pidgin-t használnak. Mostanában jön fel az Empathy, de az elég kezdetleges még.

File küldésre, meg ne MSN-t használj, hanem hálózatot. Kezeli a Windows hálózatokat is.
  • grebber
    Hát nem tudom miért de ha báttyám laptopjára küldtem msnbe filmet pik pak átment erre a netbookra meg 10 perc aztán 1MB-sem ment még át.

Mi lehet a gond?
  • grebber
    Tárgytalan megtaláltam a sajátját!!
  • grebber
    Most kapott meloba anyum egy ilyen kis netbook-ot vagy mi a szöszt amin linux van.
    Kérdésem erre milyen csevegő programot lehet feltenni?
    Mert pc-ről hálózatba akarok átküldeni rá filmeket de közöm nincs a linuxhoz sajnos.
  • Slig
    Hú, köszi na így jól néz ki a logo xD

Amúgy, van esély rá, hogy azért nem megy a camdriver, mert nem tetszik neki a kernel? Azaz hogy hát nem tudja lefordítani... Mivel az a leírás még 7.10-hez készült. Mondjuk igaz nem is azt a drivert próbáltam feltenni, hanem a legújabbat.
  • Ability
    Ha már így belelendültünk, árulj már el valami, mert valahogy ez kimaradt: a https hogyan működik? Csak meg kell változtatnom a protokoll-t mondjuk egy header-rel és akkor már titkosított kapcsolat jön létre? :D Ehhez tényleg nem értek. Meg az ilyen hitelesítő dolgokat sem vágom.