Ubuntu Linux
-
Én csak ajánlani tudom, de azt elmondom, hogy én már vagy 4 évvel ezelőtt kipróbáltam, valamikor hosszabb, valamikor rövidebb ideig használtam, aztán a végén mindig visszamentem windows-ra. Nem azért, mert a linux nem volt jó, csak nem találtam fel magam, nem ismertem jó alternatív programokat, voltak problémáim, amiket nem tudtam megoldani. Most jutottam oda, hogy nem igazán ütközök akadályba, nagyon ritkán van valami újdonság, amit elsőre nem tudok megoldani, általában Google elsőre segít, bár vannak kivételek. Mint a lentebbi Operás dolog, amire Google nekem nem adott releváns találatot, de lehet én próbálkoztam rosszul. Bár igazából az nem is probléma/hiba. Viszont már annyira személyreszabtam a rendszert, és úgy általában már ismerem annyira, hogy kivételes partizánakcióimon kívül nem ütközök problémákba. Már nem kísérletezek új programokkal, csak ha valami nagyon elcsábít, de már minden így is tökéletes. Tudod, mióta van Ubuntu az egész elfejlődött, nagyon megpörgette az egészet. Szerintem ez is egy ok, hogy most már véglegesen linuxot használok, és teljesen kényelmes, nincs semmilyen hiányosság, egyszerűen jobban bejön, mint a windows. Jobb alternatív programokat találtam rá, mint windowsra mondhatni. Csomó új program jelent meg. De még mindig azt vallom, hogy ha valakinek nincs segítége, vagy nagy kitartóereje, akkor a linux nem feltétlen ajánlott. Tudod nem is azzal van baj, hogy "rá kell szokni", mert az egy dolog, hogy más a felülete, könnyen meg lehet tanulni, csak úgy általában a dolgok menete a háttérben, sok probléma van, sokan nem találnak megfelelő alternatív programokat, sokan valamilyen driver/hardver hibába futnak, stb... Meg vannak azok, akik felteszik és "Mi ez a szar?", mert hát Ubi alapjáraton elég ronda, de szebbre lehet csinálni, mint Windows-t. :P
Úgy általánosságban elmondható, hogy az Ubuntu már tart ott, ahol a windows. Lehet talán a hardver/driver támogatottsága nem az igazi, lévén sok gyártó nem ad ki rá drivert, vagy nehezen telepíthető egy kezdőnek, de úgy általában ugyan olyan könnyen kezelhető felülete van, és az egyszerű júzernek sosem lesz szüksége terminálba kódokat írni, mert szinte mindent meg lehet csinálni grafikus felületen is, csak hát vannak olyan esetek, amikor előbbi gyorsabb, talán kényelmesebb, esetleg hatékonyabb. Sok olyan dolog van, mint mondnuk ntfs-3g, aminek alapból nem csináltak GUI-t, mert bele van integrálva a rendszerbe, és egyszerűen nincs rá szükség, ugyanakkor néha jól jöhet egy extra beállítás, amire ugye fel lehet tenni egy grafikus programot, amivel lehet vezérelni, de terminálban csak egy kicsit hosszabb parancs, egyszer kell beírni, aztán a haladók inkább azt csinálják.