Ubuntu Linux
-
Hű, már megint egy linuxkocka estém van miattad, de imádlak érte. :D Beleolvastam a legutolsó számba, és az egyik interjúban mondta a riportalany, hogy szabadidejében Nexuizzal játszik. Na nekem sem kellett több, feltettem egyből, mondom még nem láttam igazi linuxos FPS játékot. Olyan Quake szerű, nekem tetszik, még annyira nem mélyedtem el benne. Viszont amiért kockulnom kellett: siralmas volt a driver teljesítménye. Még csak nem is az Ubuntu által kikeresett régi, elavult driver volt fent, hanem valami újabb fajta egyenesen az NV oldaláról. Aztán valahol írták is, hogy Jaunty alatt a driverek még nem igazán jók, és vannak teljesítmény problémák. Hát, tényleg vannak, szép játék, nekem tetszik, de azért olyan nagy igénye nem lehet, nekem meg van 4 giga memóm és 9800GT, aztá' mégis szaggatott egy HDR-es pályán. PDF-ben volt, hogy használjunk aktuális PPA drivert. Oké, rákerestem, beraktam szoftverforrásokba, aztán nézem synapticban, hogy mi kell. Kiválasztom az egyértelműt, majd nézem lentebb, hogy nvidia_glx_driver_190, na gondolom én ez tuti kell. Bejelölöm, azt mondja Synaptic, hogy olyan függőségei vannak a csomagnak amit nem tud "feloldani" vagy hogy mondjam, szóval nem tudja beszerezni a szükséges hozzá tartozó csomagokat. Kiírja mi az, hát mondom baszki, ezt itt láttam épp előbb, fentebb. Megnézem a csomagot, bejelölöm, mutatja a függőség listát. Le akart szedni mindenféle KDE-s és QT-s baromságot, még a krusader is közte volt, meg az összes ilyen "K" program és lib. Na mondom akkor én ezt inkább hagyom. Rámentem az NV oldalára, leszedtem az új drivert, X kilő, driver telepít, X restart, megnéztem, az új driver használatban volt, minden frankón megy. Újraindítottam játékot, most már gyönyörűen futott, állítom még jobban is nézett ki. Viszont időnként így megakad az egér, a kép gond nélkül megy tovább, csak így az egér egy darabig nem mozog, de a játék nem szaggat. Szóval most töltöm a legújabb változatot, megnézem azzal milyen. Viszont tökre örülnék, ha végre lenne linuxra egy jó kis multi játék, és winre át sem kell mennem nagyritkán.
Na, szóval örülök a linknek, láttam van játék rovat, majd átnézem az előző számokat is, hátha találok megint valami jót, de elfogadok ötleteket is.
Kérdésem is van: sikerült valahogy elérnem, hogy a játék ablak módba váltott, de nem miattam, hanem valami történt, valami az AWN-nel, még nem jöttem rá, viszont nem ismerem, hogy milyen billkombóval lehet visszaváltani fullscreenbe. Másik kérdés, hogy van-e ilyen kimondott tőzsgyökeres windowsos "alt+tab" kombó, hogy letegyem a játékot kilépés nélkül? Majd szerintem rákeresek Google-ön, tuti választ ad, de most jól esett leírom ide ezt a hercehurcát. :D