Ubuntu Linux
-
Hát, nem tudom, szerintem Pidgin nem igazán halad sehova, vagyis rohadt lassan. File küldés amióta létezik lassú volt rajta. Jabberen viszont gyors, szóval mondjuk a GTalk-osok vagy társai jól járnak. Kezelőfelület elég puritán, hátteren, ikonokon kívül igazán nem is lehet kicsinosítani. Meg nem tudom, nekem nincs vele semmi bajom, de nem látom a fejlődést. Emesene első szériája is ilyen, ez a második már nagyon sokkal jobb. És csodálkozok is, hogy nem olyan régen döntötték el, hogy kikukázzák az egészet, és a mostani build, ami még egy félkész dolog, már sokkal jobb. De persze azért használatra annyira nem alkalmas, le is szedtem, csak megnéztem milyen. De az tényleg gyorsan halad, és jó irányba. Most úgy látom, hogy az Ubuntu egyre közelebb áll ahhoz, hogy a Windows-osok méltó alternatívának tekintsék. Azért valjuk be, sokan kipróbálják és a legtöbbjük vissza is tér Windows-ra. Persze az tény, hogy kell egyfajta elszántság a váltáshoz, sokan lusták megtanulni az új dolgokat, de azért régebben voltak problémák az alternatívák megtalálásval. Most viszont az MS bele lesz kényszerítve az OpenXML szabványba, szóval az OpenOffice-t is végre lehet majd alternatívának tekinteni. Ugye a régi MS Office szabvány zárt volt, úgy kellett visszafejteni a kódot, hogy legyen átjárhatóság. És voltak is gondok, az OpenOffice-szal mentett MS formátum nem ugyan úgy nézett ki MS Office alatt, stb. Szóval most úgy néz ki ebben egységes lesz, tehát most már azért majd bátrabban lehet használni, ha mondjuk valaki MS formátumban kéri be a doksit. Gőzerővel csinálják a Chromium-ot is, ami szerintem a legjobb böngésző. Készül az Emesene 2 ami a legjobb MSN kliens lesz. Szóval halad a dolog, egyre jobb alternatívák bukkanak fel, a Listen Music Player is jól kikupálódott. Még jöjjön egy Gnome reform (talán 3.0 [ami igazából egy 2.30 lesz nulla újdonsággal :D]), hozzá egy GTK 3, azt jól is vagyunk. Alapjáraton azért az Ubnbtu elég csúnyácska, sokan meg nem esnek neki kicsinosítani. Elvileg az Ubiék és a Gnomék is akarnak ezen változtatni. Szóval mire kijön a köv LTS release, addigra már lesznek jobb program alternatívák, talán lesz egy GUI reform, szóval ja, szerintem halad a dolog. Most én örülök magamnak, hogy végre sok dologra rábukkantam. Például ez a Gnome Control Center sem egy hülyeség, nem tudom miért dugják el alapból. Meg letöltöttem egy GnoMenu applet-et, amivel Windows féle (sok téma van, van másmilyen is, van KDE koppintás is) Start menüt lehet létrehozni. Én már ki is kukáztam az alap Gnome menüt, ez az applet nem hülyeség, sokkal jobban van rendszerezve, átlátható, egy helyre rak mindent, kirakja a fontos linkeket is (mint Home, Gnome CC, stb). Szóval kezdem egyre jobban érezni, hogy ez a platform egyre használhatóbb és egyre közelebb van ahhoz, hogy a Windowsról váltók is boldoguljanak rajta.