Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Feldobtam egy gépre Jaunty-t Ext4-en, valóban piszok gyors lett. Azonban ahogy szokott lenni még vannak vele súlyos problémák.

Elsősorban X, gdm és gnome terén. Ati-sok még véletlenül se engedélyezzék a zárt meghajtót, illetve tegyék fel az ati driver-t egyelőre, mert belehal a gdm.

Aki megtette volna és bejelentkezés után halott képernyő fogadja, az egy gdm restarttal továbbmehet:

CTRL+Alt+F1
    sudo /etc/init.d/gdm restart

Ha gáz lenne, /etc/X11/xorg.conf-ban a Device szekcióba írja be a kvetkezőt:
    Option "DRI" "Off"
    majd sudo /etc/init.d/gdm restart

Hogy ez a xorg, a gdm vagy az fglrx driver hibája, még nem tudtam rájönni. Neten mindenki mást mond:)
    Na az ilyenek miatt kell várni pár hetet/1 hónapot mielőtt éles működő rendszer frissítünk. Legjobb naptár a rendelt CD megérkezése. Az kb 4-6 hét. Ha a kezünkben tartjuk a lemezt, frissíthetjük a rendszert:)

A rendszerről:

- az apt/dpkg új tulajdonságokkal bővült, immár nagyszerűen kezeli a joker karaktereket, lehet pl masszív telepítéseket, eltávolításokat csinálni a * segítséghével, végre hibák és felesleges csomagok nélkül.

- mc belső editora kényelmes és szép megoldással jelzi a tabulátorokat, emellett javítottak a karakterkezelésen is - unicode

- Gnome 2.26 még gyorsabb lett, compiz nélkül OSX sebességérzést ad, igaz effektek nélkül, de használhatósága tökéletes.

- Képernyőfelbontás ablakot újradizájnolták, szebb lett, okosabb lett.

- Pulseaudio végre rendesen portolva, rögtön szól minden, mindenhol, akár egyszerre is. Mondjuk lehet én hibán, de miután létrehoztam az .asoundrc-t az 5.1-es hanghoz Alsa lett a prior driver, amivel semmi gond, viszont Pulseaudio eltűnt mindenhonnan:) Nem hiányzik, csak fura:)

- Hálózatkezelés stabilabb, 10%-al gyorsabb a net mint Windows alatt, nem mászik el a net több hálókártya esetén, mint ahogy az Interpid alatt előfordult olykor.

- Totem/Gstreamer is okosodott, egyre jobban közelít a használható állapothoz.

- Jó hír, hogy x (5?) év után van új mplayer, igaz debian csomagot még nem láttam belőle, aki meg már fordított mplayer-t forrásból, az tudja miért nem estem neki:) Érdekes, hogy immár nem tartalmazza alapból Ubi, külön kell telepíteni.

- Az új kernelnek vannak hibái, főként hal és dbus környékén - olykor problémák lehetnek az USB-s illetve wireless bill/egerekkel. Ennek ideiglenes javítása:
    /etc/rc.local -fájlba beírni:
    rmmod psmouse
    modprobe psmouse proto=imps

- Compizt nem sikerült megnéznem, lévén minden gépemben Ati kártya van...:) Illetve pár másopercig láttam, de utána le kellett mentenem a pingvint az áldozati oltárról.

- Érdekesség, hogy zárt driver nélkül is van direct rendering (glx) - Azonban OpenGL (vagyis zárt meghajtó) hiányában sem Compiz, sem pl. vmware ezt nem tudja értékelni. Mással még nem próbáltam, glxgears megy szépen. Nvidia-sok egyelőre előnyben.

- Bekerült az ígért OpenOffice 3.0, ami jó. Kezeli alapból az xml formátumú dokumentumokat (MS Office 11+)