11431
Ubuntu Linux
  • MerlinW
    Rendszer/beállítások/hálózati kapcsolatok, szerkesztés, MTU
  • MerlinW
    Egyébként örömmel jelentem, hogy 10 óra piszmogás után megyy Jaunty a 9.4-es Catalyst-al:) Compiz, OGL, minden:)

Mondjuk bootoláskor gdm-et alt+ctrl+backspace-el kell észhez téríteni, de ezt is megoldottam:) Lehet ha kikapcsolnám a bejelentkezéskezelést (gdm), ez sem lenne.

És most pihenésképpen nézek valami HD filmet GL2+Direct Rendering-el
  • [HUN]FaTaL
    Hmm, tudnál mondani konzol parancsot erre?:)

Ki fogom próbálni. :)
  • MerlinW
    MTU-t állítsd 1024-re, mennie kell...
  • [HUN]FaTaL
    Sajnos a SIS191 típusú integrált hálókártya (noti) evvel sem működik :( Felismerte már a 8.10 is, bedugom a kábelt majd közli hogy a kapcsolat megszakadt. Ezt csinálja win server mögül és itthon router mögül is. FIX IP-n ugyanez :/
  • Thanatos
    köszi :)
  • MerlinW
    Az első nem változik, a második minimálisan. Szerintem ha audigy-t kicseréled a tiedre szólni fog.
  • Thanatos
    nekem soundmax alaplapi van, de akkor majd rágooglezok hogy menyire változik az ehez képest
    köszi az info-t (le ismentettem magamnak txt-be :D)
  • MerlinW
    Audigy-re így kell (egyébként csak mplayer (és xine úgyahogy - lehet VLC is, de azt nem használom) kezeli rendesen a térhangzást, viszont szólni mind a 6 csatorna szól minden alkalmazásnál):

/home/user/.asoundrc tartalma:

# ALSA library configuration file

# Include settings that are under the control of asoundconf(1).
    # (To disable these settings, comment out this line.)
    </home/merlinw/.asoundrc.asoundconf>

# for 5.1 speakers
    pcm.ch51dup {
    slave.pcm surround51
    slave.channels 6
    type route
    ttable.0.0 1
    ttable.1.1 1
    ttable.0.2 1
    ttable.1.3 1
    ttable.0.4 0.5
    ttable.1.4 0.5
    ttable.0.5 0.5
    ttable.1.5 0.5
    }

# for 4.1 speakers
    pcm.ch41dup {
    type route
    slave.pcm surround41
    slave.channels 5
    ttable.0.0 1
    ttable.1.1 1
    ttable.0.2 1
    ttable.1.3 1
    ttable.0.4 0.5
    ttable.1.4 0.5
    }

/home/user/.asoundrc.asoundconf tartalma:

# ALSA library configuration file managed by asoundconf(1).
    #
    # MANUAL CHANGES TO THIS FILE WILL BE OVERWRITTEN!
    #
    # Manual changes to the ALSA library configuration should be implemented
    # by editing the ~/.asoundrc file, not by editing this file.
    !defaults.pcm.card Audigy
    defaults.ctl.card Audigy
    defaults.pcm.device 0
    defaults.pcm.subdevice -1
    defaults.pcm.nonblock 0
    defaults.pcm.ipc_key 5678293
    defaults.pcm.ipc_gid audio
    defaults.pcm.ipc_perm 0777
    defaults.pcm.dmix.max_periods 1
    defaults.pcm.dmix.rate 44100
    defaults.pcm.dmix.format S16_LE
    defaults.pcm.dmix.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.dmix.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.dsnoop.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.dsnoop.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.front.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.front.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.rear.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.rear.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.center_lfe.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.center_lfe.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.side.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.side.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.surround40.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.surround40.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.surround41.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.surround41.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.surround50.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.surround50.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.surround51.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.surround51.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.surround71.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.surround71.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.iec958.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.iec958.device defaults.pcm.device
    defaults.pcm.modem.card defaults.pcm.card
    defaults.pcm.modem.device defaults.pcm.device
    defaults.rawmidi.card 0
    defaults.rawmidi.device 0
    defaults.rawmidi.subdevice -1
    defaults.hwdep.card 0
    defaults.hwdep.device 0
    defaults.timer.class 2
    defaults.timer.sclass 0
    defaults.timer.card 0
    defaults.timer.device 0
    defaults.timer.subdevice 0
    defaults.namehint.showall off
    defaults.namehint.basic on
    defaults.namehint.extended off

defaults.pcm.card értékét a következő parancs kimenetében látod (ill választhatod, ha több is van)
    cat /proc/asound/cards

reboot kell az érvénybeléptetéshez (de lehet elég a sudo /etc/init.d/alsa-utils restart is)
  • Thanatos
    ezt az 5.1 témát kitudnád kicsit bővebben fejteni? :)
    konkrétan az érdekelne hogy nekem előző ubu alatt istennek nem siekrült egy lejátszobol se 5.1es hangot kicsiholni (tudom hogy ami nem 5.1 ygárilag az amugyse lesz az de legalább akkor a stereo soljon összes hangsoroban mint win alatt elgtöbb playernél) illetve videok alatt már megse probáltam hogy van-e 5.1 :)
  • MerlinW
    Oké
  • lck #2630
    MerlinW !

Ha ATI-ra lesz működő zárt meghajtó, légyszíves majd jelezd itt, mert addig sajnos nem tudom használni normálisan a rendszert 2 monitorral.
  • MerlinW
    Lehet simán. (particio kézi megadása, kiválasztod ahova szeretnéd ubit,fs: ext4, csatolási pont: /)

Ha teljesen külön vinyóra pakolod akkor így érdemes particionálni (otthoni/munkaállomásra), csatolni ha egy 120GB-os lemezt veszünk példának:

18,8GB /
    200MB /boot
    80GB /home
    20GB /var
    1GB swap

Ha valahol kevés lenne a hely akkor symlink segít.
  • zeli
    OK, akkor én megvárom, amíg megjön a lemez. :)
    Akkor már lehet telepíteni Ext4-re ?
  • MerlinW
    Feldobtam egy gépre Jaunty-t Ext4-en, valóban piszok gyors lett. Azonban ahogy szokott lenni még vannak vele súlyos problémák.

Elsősorban X, gdm és gnome terén. Ati-sok még véletlenül se engedélyezzék a zárt meghajtót, illetve tegyék fel az ati driver-t egyelőre, mert belehal a gdm.

Aki megtette volna és bejelentkezés után halott képernyő fogadja, az egy gdm restarttal továbbmehet:

CTRL+Alt+F1
    sudo /etc/init.d/gdm restart

Ha gáz lenne, /etc/X11/xorg.conf-ban a Device szekcióba írja be a kvetkezőt:
    Option "DRI" "Off"
    majd sudo /etc/init.d/gdm restart

Hogy ez a xorg, a gdm vagy az fglrx driver hibája, még nem tudtam rájönni. Neten mindenki mást mond:)
    Na az ilyenek miatt kell várni pár hetet/1 hónapot mielőtt éles működő rendszer frissítünk. Legjobb naptár a rendelt CD megérkezése. Az kb 4-6 hét. Ha a kezünkben tartjuk a lemezt, frissíthetjük a rendszert:)

A rendszerről:

- az apt/dpkg új tulajdonságokkal bővült, immár nagyszerűen kezeli a joker karaktereket, lehet pl masszív telepítéseket, eltávolításokat csinálni a * segítséghével, végre hibák és felesleges csomagok nélkül.

- mc belső editora kényelmes és szép megoldással jelzi a tabulátorokat, emellett javítottak a karakterkezelésen is - unicode

- Gnome 2.26 még gyorsabb lett, compiz nélkül OSX sebességérzést ad, igaz effektek nélkül, de használhatósága tökéletes.

- Képernyőfelbontás ablakot újradizájnolták, szebb lett, okosabb lett.

- Pulseaudio végre rendesen portolva, rögtön szól minden, mindenhol, akár egyszerre is. Mondjuk lehet én hibán, de miután létrehoztam az .asoundrc-t az 5.1-es hanghoz Alsa lett a prior driver, amivel semmi gond, viszont Pulseaudio eltűnt mindenhonnan:) Nem hiányzik, csak fura:)

- Hálózatkezelés stabilabb, 10%-al gyorsabb a net mint Windows alatt, nem mászik el a net több hálókártya esetén, mint ahogy az Interpid alatt előfordult olykor.

- Totem/Gstreamer is okosodott, egyre jobban közelít a használható állapothoz.

- Jó hír, hogy x (5?) év után van új mplayer, igaz debian csomagot még nem láttam belőle, aki meg már fordított mplayer-t forrásból, az tudja miért nem estem neki:) Érdekes, hogy immár nem tartalmazza alapból Ubi, külön kell telepíteni.

- Az új kernelnek vannak hibái, főként hal és dbus környékén - olykor problémák lehetnek az USB-s illetve wireless bill/egerekkel. Ennek ideiglenes javítása:
    /etc/rc.local -fájlba beírni:
    rmmod psmouse
    modprobe psmouse proto=imps

- Compizt nem sikerült megnéznem, lévén minden gépemben Ati kártya van...:) Illetve pár másopercig láttam, de utána le kellett mentenem a pingvint az áldozati oltárról.

- Érdekesség, hogy zárt driver nélkül is van direct rendering (glx) - Azonban OpenGL (vagyis zárt meghajtó) hiányában sem Compiz, sem pl. vmware ezt nem tudja értékelni. Mással még nem próbáltam, glxgears megy szépen. Nvidia-sok egyelőre előnyben.

- Bekerült az ígért OpenOffice 3.0, ami jó. Kezeli alapból az xml formátumú dokumentumokat (MS Office 11+)

• zeli
    :D
  • nesto
    köszönöm
  • Cat 02 #2624
    off?
  • LestatVenom
    sikerült:P meg is van a progi:)
  • MerlinW
    én csak rávezettelek a megoldásra:)
  • LestatVenom
    köszi, de csak idéző jellel működött.
  • MerlinW
    Songbirdnek van ipod pluginja, az elvileg kezel iphone-t is. Én speciel vmware-xp alatt szoktam iTunes-al
  • MerlinW
    bármi > file.txt
  • LestatVenom
    Hi ismét segítséget szeretnék kérni. Most már awk-ban progolok. Az lenne a kérdésem, h hogyan tudok fileba kiíratni egy kimenetet?
  • Ability
    MerlinW: van Ubi alá valamilyen iPhone manager program? De nem ilyen primitív filerendszer túrkálós megoldás kellene. Pl.: a Listen tudom, hogy kezel iPod-okat, és lehet rá zenét is másolni elvileg.

A másik küldetés: PC Speaker kikapcsolása. Ne beep-eljen ha backspace-t nyomok egy üres szövegmezőben, ne sípoljon amikor restartot nyomok. Ezt már egyszer kérdeztem, adtál is rá egy parancsot, intrepid alatt jó is volt, jaunty alatt is működik, de ha nyomok egy restartot akkor elfelejti és megint csipog.
  • MerlinW
    XP cd berak, bootol, nyomsz egy R-t repair módban kiadod a fixboot c: és fixmbr parancsokat
  • nesto
    heló. miért van, hogy letöröltem az ubuntu-t és rendszerindításnál még mindig kilehet választani hogy az xp-t vagy az ubuntu-t töltse be?
    xp-re telepítettem az oprendszert
  • Dj Faustus #2614
    "ubuntu-nál van olyan progi, amivel testre lehet szabni a telepítő cd-t,"
    Külön egyedi programról nem hallottam, de a feladatot meg lehet oldani:

• [HUN]FaTaL
    Nem hinném. :)

Maximum wines topicban.
  • toto2700
    ubuntu-nál van olyan progi, amivel testre lehet szabni a telepítő cd-t, pl. drivereket beleintegrálni? mint az nlite vagy a vlite Windows-nál.
  • Thanatos
    igazából ez most google volt, de amúgy igen, régebbről emlékeztem mire kell keresni :D meg mondjuk szívtam múltkor annyit grubbal hogy egy életre megjegyezzem mi micsoda :D
  • Ability
    Nem te voltál múltkor aki azt írta, hogy mit problémázok a boot managerrel? :D
  • MerlinW
    /etc/apt/sources.list tetején engedélyezed a cdrom repo-t. Hogy mit kell átírni rajta az adja magát. Egyébként ha van netkapcsolat, nem ajánlom a cd-ről való telepítést.
  • MerlinW
    Látod, Thanatos képes volt visszaolvasni:) De legalábbis ő elmentette:)
  • [HUN]FaTaL
    Köszi szépen. :) Azért ennyit vágok hogy mi a comment, meg mi mit csinál csak még grubot nem állítottam helyre. :)
  • Thanatos
    jah a // utáni rész comment értelemszerűen a //-t és a kommentet ne írd bele a parancsba
  • Thanatos
    ubuntu livecd berak , beboot
    terminalba:
    http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=224351

ha csak a parancsok kellenek röviden:
    sudo grub
    find /boot/grub/stage1
    root (hd?,?) //előző paran kimenete kell a ?-ek helyére
    setup (hd0) //ez az első vinyora mbr-jébe rakja a bejegyzést (ami a biosban elsőnek van betéve bootoláshoz), esetek 90%-ban ez kell
    quit
  • [HUN]FaTaL
    MerlinW (vagy valaki más tökmindegy), help pls:D Reggel updateltem az ubit, tetszik is. Aztán délután feldobtam a win7et is a notira, ugye így nincsen grub (tudtam, hogy nem lesz). Hogy lehet helyreállítani?
  • Cat 02 #2603
    Hm, ha megvan a CD akkor tudom a régi ubit arról updatelni ? Mert ha "berakom" akkor azt írja h van auto futtatás, de az nem sikerül, "parancsikon" aka futtatható fájl meg nincs.
  • MerlinW
    Váljon jó szokásoddá a nyomozgatás:D Pingvin elvárja:)