Ubuntu Linux
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Arra használom a gépet, amire egy átlagfelhasználó szokta: írás, olvasás, archiválás, internet, játék, ezenkívül tv kártya van telepítve. Alapból, egy átlagfelhasználói szofverkörnyezet, az átlagprogramokkal. Mivel játszani is akarok (Már csak a káromkodásnak miatta is), talán mindkét operációt fel kéne tenni, sajnos már nem a szgép kalandja motivál, csak használom a gépet, és már nem akarok szakértõ lenni a dolgokban, azért az iq 30-as felhasználónál nagysádrendekkel magasabban húzom meg a határt "szakmailag" is.
Mégegyszer kössz!
shakwill
Értem én hogy benzin! De mi hajtja?
Nagyon jó linux/unix közösségi oldalak:
HUP
LinuxForum
Képek az Ubuntu-ról itt.
Linux ügyben teljesen láma vagyok.
Azt szeretném kérdezni, hogy az ubuntu mennyivel gyorsabb az xp-nél,
drájverek mennyire problémásak, a közismertebb játékoknak van e linuxos verziója, és csupa ilyen láma kérdések? Ha tudtok linket adni, ahol érthetõen, de nem dedós szinten kaphatok válaszokat, azt is köszönettel veszem.
Üdv: shakwill
Értem én hogy benzin! De mi hajtja?
Ahogy elnézem, itt minden nyomtatási probléma megoldható 😊 Végre!! Tesztoldalt pedig nyomtassatok, ennyi küzdés után csodálatosnak hat 😊
Én nem embertől vagyok. Egy embernek nem lehet ekkora húgyhólyagja.
DigTable: letölt mindent, telepít mindent, de a calibrate mappába való belépéskor kiírja, hogy nincs ilyen mappa - és igaza is van, mert tényleg nem létezik...
Elég balf*** vagyok, tudom 😊
- Táblához:
Driver letöltés, konfigurálás
[merlinw.org]
Olyan kérdésem lenne, hogy nincs-e valami driveres oldal, ahonnan Ubuntu (7.10) alá lehetne felrakni a hardware-eimet. Ugyanis nagy a baj. Pl.: a Genius 8x6-os digitális táblámat nem érzékeli (illetve csak annyira, hogy a kattintást, a mozgást már nem), valamint a Canon MP110-es nyomtatóm sem nyomtat. Ubuntu látja, ha tesztoldalt (vagy bármit nyomtatnék), akkor kiírja, hogy feldolgozás alatt és a nyomtató is jelzi, hogy Printing, de nem történik semmi.
Sajnos nem vagyok járatos a dologban, mert most tértem át (2 napja) Windows alól és még elég sok minden homályba vész el...
linuxman: linuxman.freeblog.hu
majd terminálba írd be:
sudo dpkg -i envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb && sudo envy
Envy hivatalos oldala
[merlinw.org]
Ha erre, hogy
sudo apt-get install xorg-driver-fglrx
azt kapom, hogy
E: Az alábbi csomag nem található: xorg-driver-fglrx
akkor mi a teendõ?
Az E: itt is a cd meghajtót akarná jelenteni? Mert azt egyáltalán nem biztos, hogy a rendszer E-ként azonosítja.
mov ah,4ch int 21h end
Sikerült megcsinálni a netet is, bár szokatlan volt, mivel ez az elsõ linuxom.
Egyébként mi ez a sudo? Tudom, hogy miért kell beírni, de minek a rövidítése?
mov ah,4ch int 21h end
Errõl jut eszembe normális dolog az hogy akár 2 percet is várni kell hogy betudjak lépni más op nincs a gépen csak a 7.10-s
A processzorok füsttel működnek. Ha kiszáll belőlük a füst, nem működnek tovább!
A processzorok füsttel működnek. Ha kiszáll belőlük a füst, nem működnek tovább!
Rendszer -> Alkalmazások -> Synaptic csomagkezelõ; keresés -> tuxpaint
a tuxpaint melletti négyzeten duplakatt, aztán alkalmazra bökés.
Régen foglalkoztam linuxal...gondoltam gyerekeknek laptopra jó lesz
linuxman: linuxman.freeblog.hu
Ha pedig komolyabbra lenne szükség, akkor a GIMP.
Msn van. Ubuntu alatt: Alkalmazások->Internet->Pidgin üzenetküldõ
Sok protokollt kezel nem csak msn-t. Természetesen a partnerek megmaradnak mivel ezt nem a kliens program tárolja hanem a microsoft szervere. Csak a nicknevet kell újra beírni, mert azt viszont a kliens tárolja.
mov ah,4ch int 21h end
Akkor mostmár csak a netet kell bekonfigolni rajta, meg a frissítéseket megejteni, mert ugye az mint várható volt megoldható, errõl értesített is a telepítõ.
Egyébként mennyire operációs rendszer kompatibilis egy linux-ra írt alkalmazás? Teszem azt van-e olyan progi, ami nem indul el ezen a linuxon, másikon meg vígan fut, vagy épp fordítva?
Van linuxra olyan program, mint Windows-on az MSN? Ez igazándiból a tesómnak lenne fontos. De persze az sem lenne baj, ha nem kellene újra hozzáadogatni a barátait, hanem beírva az MSN fiók azonosítót megjelennek az eddigi ismerõsök. Vagy már túl sokat akarok? 😊
mov ah,4ch int 21h end
Azért a hsz-eket olvasva, olyan rossz úton nem jártam 😊
És az internet beállításokat lehet utólag is macerálni? Ugyanis az ADSL modemem egy kicsit szar és el kell vele játszani egy játékot, hogy életre lehessen bírni minden bekapcsoláskor, és úgy néztem, hogy az Ubi telepítõnek betette a kaput, hogy "volt is net, meg nem is" és csak ott pörgött egy helyben az a kis korong és nem történt semmi. Se a CD-t nem olvasta, se a HDD nem villogott. És emiatt úgy gondoltam, hogy addig lekapcsolom az alaplapon a hálókártyát, majd ha már fent van az oprendszer, akkor visszakapcsolom.
mov ah,4ch int 21h end
Now it is time to partition your disks. First you will be given the opportunity to automatically partition either an entire drive, or free space on a drive. This is recommended for new users or anyone in a hurry, but if you do not want to autopartition, choose manual from the menu.
If you have an existing DOS or Windows partition that you want to preserve, be very careful with automatic partitioning. If you choose manual partitioning, you can use the installer to resize existing FAT or NTFS partitions to create room for the Ubuntu install: simply select the partition and specify its new size.
If you want to customize the partition layout, choose Manually edit partition table from the menu, and the next screen will show you your partition table, how the partitions will be formatted, and where they will be mounted. Select a partition to modify or delete it. Remember to assign at least one partition for swap space and to mount a partition on /. Appendix C, Partitioning for Ubuntu has more information about partitioning.
Manual-t választva, kiválasztod a particiót, majd onnantól az automatikusan beállított értékekkel lehet dolgozni. Én hibám..😊
Köszi a korrekciót.
forrás
[merlinw.org]
[merlinw.org]
A windowsos partíciókat nem muszáj csesztetni vele...
Nem!
Neked kell kiválasztani azt a partíciót, és az lesz a root (/), a swapot sztem magától leveszi abból (a 10 gigából) amennyit akarsz, vagy te leveheted belõle, nem emlékszem már pontosan.
De a swap amúgyse olyan fontos, fõleg ha van 1-2 giga ramod.
Késõbbiekben érdemes külön particiókat készíteni a boot, home, usr, tmp, var, swap részlegeknek. De ehhez tapasztalat kell, mi mekkora, mit használsz és hogyan, stb.
Elsõ 3-4 telepítés legyen csak automatikus.
NTFS-hez meg ntfs-3g meghajtót használj. Google-val rátalálsz.
[merlinw.org]
Ma majdnem felnyomtam este az Ubuntut, de egy kicsit elbizonytalanodtam ugyanis PC-re élesben még nem telepítettem Linuxot, meg tök noob vagyok még ezen a téren, de meg akarom tanulni a használatát.
Nos a particióim úgy néznek ki sorrendben jelenleg, hogy van
- 7 GB primery NTFS (XP)
- Logikai
- - 10 GB használat nélküli formázatlan üres hely (erre szeretném rakni az Ubit)
- - 97 GB NTFS (adattároló)
Ha a telepítéskor az Ubinak azt mondom, hogy a legnagyobb összefüggõ területet válassza, akkor tudni fogja-e, hogy neki a 10 GB-s részre kell települnie? Automatikusan megcsinálja-e a swap particiót ezen a részlegen, meg azt a részt, ami az oprendszernek kell?
Vagy válasszam a kézi telepítést? Bár ott nem sokra mentem... mert nem tudtam swap-et csinálni, de megcsinálnám másik programmal elõtte.
Annak a particiónak Primery-nek kell-e lennie, amin az Ubi lenne, vagy jó neki a logikai is?
Elõre is köszi a segítséget, bár sok-sok kérdésem lesz még, ha végre feltelepítettem.
mov ah,4ch int 21h end
Most nézem, kihagytam egy lépést az envy-s résznél:
sudo apt-get update
sudo apt-get install wget
sudo wget http://albertomilone.com/ubuntu/nvidia/scripts/ubuntu/envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb
sudo dpkg -i envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb
sudo envy
[merlinw.org]
ikszdé XD
A feketeségbe írd be ezt:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
sudo gdm
------------------------------------------
ha nem segít:
sudo dpkg-reconfigure --phigh xserver-xorg
sudo gdm
ha ez sem segít:
sudo apt-get update
sudo wget http://albertomilone.com/ubuntu/nvidia/scripts/ubuntu/envy_0.9.8-0ubuntu8_all.deb
sudo envy
ha nincs neted:
Router, statikus ip eseten:
sudo nano /etc/network/interfaces
ide írd be így a dolgokat:
auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address <ipcimed>
netmask 255.255.255.0
gateway <atjaro>
auto eth0
<CTRL+X>
sudo ifup eth0
kozvetlen ADSL esetén:
sudo pppoeconf
DHCP-s router esetén:
auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet dhcp
auto eth0
<CTRL+X>
sudo ifup eth0
[merlinw.org]
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
ha nem segít:
sudo dpkg-reconfigure --phigh xserver-xorg
ha ez sem segít:
sudo apt-get update
sudo envy
ha nincs neted:
Router, statikus ip eseten:
auto lo
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address <ipcimed>
netmask 255.255.255.0
gateway <atjaro>
auto eth0