Ubuntu Linux
-
Én azért próbálok most átállni, mert egyszerűen más, valahogy tetszik. Win-re nincs használható Dock program, Linuxra több is, sokkal jobbak. Win-en nincs normális zenelejátszó, mert az iTunes nem lenne rossz, de a portolása csapnivaló, egyszerűen lassú, lassan reagál, lassan indul. Linux alatt a Listen nagyon megtetszett. Meg ilyen apróságok, ahogy Te mondtad: más a logikája. Valamiben még most is sokkal fejlettebbnek tartom a Win-t, valamiben meg sokkal elmaradottabbnak. És nekem elég nagy szerepet játszik a véleményemben a Compiz is, valahogy nem olyan darabos az ablakok mozgatása, nem eszi 100%-ra a procit, tetszenek az animációk. Lehet egy geek srác vagyok, de nekem tetszik a csili vili. Persze elfogadható mértékben, Compiz-ban is sokmindent kikapcsolok, átállítok, igazából szinte alig használom ki azt, amit összehotak. Mert van itt mindenféle ablak szelekció, ablak csoportosítás, 20 féle alkalmazásváltó, de ezeket nem használom. (Ja, amúgy Beryl: Beryl-ben minimalizált ablakoknál is mutatott előnézetet, illetve az OSX Exposé féle ablakválasztó is működött minimalizált ablakokkal. Ez nem lenne elhanyagolható fícsőr.) Egyébként meg amennyire én tudom az egész Compiz projekt nem csak a látványról szól, hanem ugye itt van pl. az XGL környezet, aminek segítségével a VGA számolja ki az ablakok mozgását, animációját az OpenGL segítségével hardveres gyorsítással. Az Aero is erre hivatott, tehermentesíteni, szóval szerintem nem rossz dolog ez, kár hogy ennyire "lesajnálják". De egyébként igazad van, kevesen használnak modern géppel linuxot desktop célra...