11431
Ubuntu Linux
  • [HUN]FaTaL
    Tetszik nekem is, de azért, hogy winre ne lennének használható programok az lol. Az ObjectDock szerintem teljesen használható, zene lejátszásra pedig a Winamp a legjobb (ubin is az audacioust használom). De teljesen más a Linux logikája valóban, mindkét rendszernek megvan az előnye és a hátránya is. A Compizt használom, jópofa de ki fogom kapcsolni mert lassítja a munkát. MerlinW-vel értek egyet, a Vista és a W7 aeroja pont eltalálta az egyensúlyt.
  • MerlinW
    Lejátszó terén én most a (igaz multiplatform) mozilla Songbird-jébe vagyok szerelmes:) Mozilla minőségben eszi ugyan a hardvert, mondjuk nálam ez jelenleg hálisten nem gond. Mindenesetre jó a cucc nagyon.

Compizzal kapcsolatban pedig; aki együtt tud élni a hülyeségeivel az használja:) Nemrég írtam egy Compiz fejlesztői repo-t onnan lehet a leggyorsabban begyűjteni a javításokat.

deb http://ppa.launchpad.net/compiz/ubuntu intrepid main #Compiz Fusion

(lehet már van Jaunty-s is, meg kell nézni)
  • MerlinW
    Azzal szokott lenni probléma, pont ezért kell várni 1-2 hetet előtte:) Nem viccből mondom:)
  • Ability
    Én azért próbálok most átállni, mert egyszerűen más, valahogy tetszik. Win-re nincs használható Dock program, Linuxra több is, sokkal jobbak. Win-en nincs normális zenelejátszó, mert az iTunes nem lenne rossz, de a portolása csapnivaló, egyszerűen lassú, lassan reagál, lassan indul. Linux alatt a Listen nagyon megtetszett. Meg ilyen apróságok, ahogy Te mondtad: más a logikája. Valamiben még most is sokkal fejlettebbnek tartom a Win-t, valamiben meg sokkal elmaradottabbnak. És nekem elég nagy szerepet játszik a véleményemben a Compiz is, valahogy nem olyan darabos az ablakok mozgatása, nem eszi 100%-ra a procit, tetszenek az animációk. Lehet egy geek srác vagyok, de nekem tetszik a csili vili. Persze elfogadható mértékben, Compiz-ban is sokmindent kikapcsolok, átállítok, igazából szinte alig használom ki azt, amit összehotak. Mert van itt mindenféle ablak szelekció, ablak csoportosítás, 20 féle alkalmazásváltó, de ezeket nem használom. (Ja, amúgy Beryl: Beryl-ben minimalizált ablakoknál is mutatott előnézetet, illetve az OSX Exposé féle ablakválasztó is működött minimalizált ablakokkal. Ez nem lenne elhanyagolható fícsőr.) Egyébként meg amennyire én tudom az egész Compiz projekt nem csak a látványról szól, hanem ugye itt van pl. az XGL környezet, aminek segítségével a VGA számolja ki az ablakok mozgását, animációját az OpenGL segítségével hardveres gyorsítással. Az Aero is erre hivatott, tehermentesíteni, szóval szerintem nem rossz dolog ez, kár hogy ennyire "lesajnálják". De egyébként igazad van, kevesen használnak modern géppel linuxot desktop célra...
  • Ability
    Akkor lehet rosszul emlékszek, de valamelyik startján mintha lettek volna gondok, amit utána pár nap alatt kiküszöböltek frissítésekkel. Azt pl. tudom, hogy a dist-upgrade nem volt sokaknál gondtalan...
  • MerlinW
    Áhh az emlékek szépítik a múltat:) Berlyllel hihetetlen mennyiségűt lehetet szopogatni:) Fusionban alapból 3 különböző zoom plugin van. a legjobb az Start+egérgörgő. (vagy Alt+görgő, de emlékeim szerint az halványítja az aktív ablakot)

Alapvetően nem lenne rossz a Fusion, Ubi jól is kezeli, csak sajnos az alkalmazások nem zárkóztak fel hozzá. Addig meg...

Hogy miért? Fusion teljesen érthető módon nem élvez prioritást a Linuxos világban. Aki Linuxot használ Win helyett, az minimum 3 okból kifolyólag döntött a Pingvin mellett:
    - Gyenge hardver - naprakész, stabil windows nincs régi vasakra. - régi gépen nem kell Compiz
    - Biztonság, gyorsaság, letisztultság - menekülés az Aero-tól, Compiz kihúzva:)
    - Szakember - munkaállomásra nem kell Compiz

De ha jól belegondolunk semmire sem kell Compiz:) Jópofa, szép, de nem igazán funkcionális:) Csilivili mennyiségben Vista Aero pont eltalálta az egyensúlyt, viszont pont olyanokat tett bele, amik (az ablakválasztón kívül) semmire sem használhatók.

Sima Gnome Metacity-re vannak szép theme-ek, bőven elég az. Szerintem.
  • MerlinW
    Intrepid van most, azaz Jaunty előtt. Hardy (8.04LTS) és Intrepid (8.10) egyetlen hibája a pulseaudio rossz portolása volt, de ezt javították Jaunty-ban. Egyébként semmi probléma sem volt egyik 2008-as kiadással. Mindkettő beton stabil. Instabilitást a Compiz okozza, de ez megvan Jaunty-ban is. Nem kell Compiz-t használni, és máris jó lesz minden:)
  • Ability
    Ja, egyébként igen. Érdekes, de a Beryl minőségéből csak lefele adtak. Mert csináltak hozzá pár új plugint, de tényleg vannak hibák, Beryl meg emlékeim szerint nem ilyen volt. Például a Compiz Fusion-be még mindig nincs egy normális Zoom plugin. Kettőt is beleraktak, az egyik buta, a másik bugos, próbáld ki mi történik ha nagyítás közben mozgatod az egered. Bár ez apróság mert nem használom, de pl. ez a villogás dolog nagyon irritál, főleg hogy itt van az új notify rendszer, és akármi történik, belép valaki msn-en, lejön egy torrent, akármi, akkor mindig az jelenik meg, csakhogy összeakad Compiz-zal és villog a kép filmézés közben pl. Azóta tettem hivatalos NV drivert, közben a legújabb stabil Compiz van fent, és még mindig ilyen.
  • Ability
    Hát a Hardy (az volt a Jaunty előtt, ugye? :D) startja elég borzalmas volt, nagyon sokan panaszkodtak valamire, nekem is előjött pár érdekes dolog, viszont a Jaunty-nak már a bétája is elég stabil és megbízható volt. Konkrétan én nem is találkoztam hibával benne, nem fagyott semmi, minden flottul ment. Szóval én most nem fogok várni szerintem...
  • MerlinW
    Elvileg az még csak RC. Bár fene tudja. Órákon belül jön a teljes a főoldalra is. Mondjuk szokás várni 1-2 hetet upgrade előtt, amíg a felhasználók bejelentik a problémákat és javítják azokat.
  • lck #2550
    9.04 hivatalosan kint van már ?
    Mert én most innen töltöm.
  • [HUN]FaTaL
    Nekem nem villog 8.10en a hivatalos catalysttal (mobility hd3470). A zárt driver amit az ubi felajánl, avval villogott.
  • MerlinW
    De bármit is használ, még mindig borzalmasan bugos.
  • MerlinW
    Tudomásom szerint XGL-t (ki kell guglizni:)) Próbáld meg az előbb említett repoból frissíteni a Compizt, illetve feltenni az aktuális video drivert (nvidia oldaláról linux telepítő, vagy a scriptemmel Ati CCC-t)
  • Ability
    Azt tudja valaki, hogy Ubuntu alapértelmezetten a Compiz-t XGL vagy AIGLX-szel futtatja. Arra vagyok kíváncsi, hogy a VGA-t használja-e az effektekre. Meg pl. médialejátszóknál, FireFox-nál fullscreen módban ha bejön valamilyen felület (FF-nél felhúzod az egeret és bejön a címsor) akkor mindig villog a kép. Ha megy egy videó és a háttérben az új notify rendszer mutat valamit, akkor villog a kép. Meg ilyenek vannak. Erre megoldás? (Utóbbi lehet csak alapból bugos még, de előbbi régen is ilyen volt, kivéve amikor XGL-lel és manuálisan forgatva tettem Compiz-t.)
  • MerlinW
    - Az ati-ccc-installer script működik 9.04-en is.

- Ma is tanultam valamit:) A következő kombinációk egymás utáni lenyomása után a rendszer elvileg biztonságosan újraindul lefagyott X esetén is.

Alt+PrntScr+r, Alt+PrntScr+s, Alt+PrntScr+e, Alt+PrntScr+i, Alt+PrntScr+n, Alt+PrntScr+u, Alt+PrntScr+b

Megjegyezés angolosoknak: "Raising Skinny Elefants Is Never Utterly Boring"
    Megjegyzés magyarul: "Régen Szerencsés Emberek Ittak Nem Uj Bort" (ezt most csak hasraütés szerűen, ha van jobb ötlet akkor várom:))

Ha valaki kipróbálta (fagyott X esetén) kérem ossza meg velünk az eredményt. A megoldás egyébként hivatalos Ubuntu info.
  • MerlinW
    Éppen teszteltem az Ati scriptemet a 9.4-es driverrel (a legutolsó 0.9.3 működik 9.4-el is jól) és most látom, hogy megoldották Compizban, hogy ne villogjon ablakban a videó.

Nem tudom, hogy a hivatalos repoban lévő is már a javított verzió-e, ha még nem, akkor innen lehet leemelni:

deb http://ppa.launchpad.net/compiz/ubuntu intrepid main #Compiz Fusion
  • MerlinW
    Current Request Details

Ott van mit rendeltél és ott tudod törölni is.
  • mumpic
    Hát, én szerintem nem rendelek. A 8.04-et sem használom igazán semmire :)
    A gyűjtést meg meghagyom másnak.
  • Cat 02 #2541
    Adrian Mole ftw :D

Ám akkor lehet rendelek egyet én is.
  • zeli
    Ez fel sem tűnt, hogy nem lehetett választani 32\64 bites közül. Ha jól emlékszem az Intrepidnél még lehetett. (De ahogy nézem a borítóját, nem nagyon van rajta feltüntetve)
  • Ability
    :D

Amúgy elég hülyén van megcsinálva, beírtam mindent, aztán elküldöm, és semmi olyat nem ír ki, hogy sikeres rendelés vagy valami. Nem, beadja az adataimat újra, tudom módosítani azokat, de semmi leokézés nincs. Most akkor ezzel be is van fejezve? :D
  • mumpic
    Most miért kell kamuzni? Nekem is csak akkor küldték el, miután levizsgáztattak telefonon keresztül lótenyésztésből!
  • MerlinW
    Persze, hogy ingyen van..:D Ott a szmájliii!:)
  • MerlinW
    Nem tudom, majd kiderül. Ha 32-eset kapsz, majd letöltöd a 64-eset az oldalról...:)
  • Thanatos
    merjed, mi bajod lehet? legrosszabb esetben lesz egy poháralátéted... :P
  • Ability
    Jólvanmár. :D Merlin: akkor rendeljem nyugodtan, nem 32-es verziót kapok, hanem valami univerzálisat? :D
  • [HUN]FaTaL
    Ha jól tudom ingyen van, tehát akkor most mi van?:D
  • MerlinW
    Csak akkor hívnak fel, ha nem fizeted ki a CD-t
  • mumpic
    De felhívnak, és beszélgetnek veled a norvég bőriparról.
  • MerlinW
    Nem lehet választani, ebből arra következtetek, hogy végre egyben van a kettő.
  • Ability
    Hogy választom ki előrendelésnél, hogy 64 bites változat kellene? :D Amúgy telefonszámot is kérnek, ugye nem hív fel senki akivel angolul kell beszélnem, mert gondot jelenetene?! :D
  • MerlinW
    "[root@ubuntu ~]# lsb-release -a" menü a fejlécen is odavisz:)
  • IMYke2.0.0.0
    Vak vagyok...

"Beszerzés
    Töltse le ingyen vagy igényeljen ingyenes CD-t"

Csak rohadt kicsi betűkkel van írva.
  • IMYke2.0.0.0
    Vak vagyok, vagy tényleg nincs a magyar oldalon rendelés gomb... indiszponált vagyok kissé...
  • MerlinW
    Aktív az előrendelés.
  • IMYke2.0.0.0
    Köszi srácok!
  • MerlinW
    olvass od, printf és hexdump doksikat.
  • Adam II
    Hello! Köszi eddig a segítséget de még mindig nem találtam megoldást. Bocsi nem akarlak nyaggatni de nem tudok rájönni pedig már feltúrtam a Googlet.
    C nyelven van írva a program és nem tudom van-e valami függvény ami karaktert konvertál hexába. Már próbáltam azt is, hogy először atoi-val integerbe konvertálom a tömb elemeit aztán sprintf-el hexadecimálisan íratom ki őket de nem akar sikerülni.
  • MerlinW
    Úgy látszik ez is rendszerfüggő. Én pl magasan jobb értékeket látok ntfs-3g-vel mint windows alatt. Tehát nálam gyorsabb a másolás Linuxon NTFS-re. Az olvasás viszont lehet, hogy lassabb. Valamint ott van maga a winvhester, mint hardver, illetve az előző hozzászólásomban említett lemez/partició környezet is. Nem mindegy hogyan mérünk. Aztán a hardver mellett lehet beállítás kérdése is, mert ugye szanaszét lehet optimalizálni az ntfs-3g driver-t (igaz én sem küttyögtem vele sokat, de van rá lehetőség).

Winrar valószínűleg azért gyorsabb a mai gépeken, mert kezeli a több magos professzorokat, míg linuxos társa tudtommal nem. Linuxon nem is használjuk (oké, persze, hogy használjuk, hiszen a világ 90%-a windows-os), arra ott a tar és a gz.

Mondjuk ha nem muszáj, én windows alatt is inkább zip-et használok, kényelmesebb, gyorsabb, dinamikusabb. Az adatméret különbség meg a mai lemezek mellett elenyésző. Persze ez is emberre válogatja.

Az Ext fájlrendszeren természetesen sokkal gyorsabb a linux, na meg ez az egyik pontja ami messze előrehaladottabb az MS fájlrendszereknél. Mint írtam volt, nem töredezik, a jogosultságkezelése, naplózása, hibakezelése, helykihasználtsága, sebessége pedig messze jobb mint az NTFS. Ext4 fejlesztői doksiját olvasgatva pedig még rá tettek a srácok jó pár mérföldet.