Ubuntu Linux
-
Úgy látszik ez is rendszerfüggő. Én pl magasan jobb értékeket látok ntfs-3g-vel mint windows alatt. Tehát nálam gyorsabb a másolás Linuxon NTFS-re. Az olvasás viszont lehet, hogy lassabb. Valamint ott van maga a winvhester, mint hardver, illetve az előző hozzászólásomban említett lemez/partició környezet is. Nem mindegy hogyan mérünk. Aztán a hardver mellett lehet beállítás kérdése is, mert ugye szanaszét lehet optimalizálni az ntfs-3g driver-t (igaz én sem küttyögtem vele sokat, de van rá lehetőség).
Winrar valószínűleg azért gyorsabb a mai gépeken, mert kezeli a több magos professzorokat, míg linuxos társa tudtommal nem. Linuxon nem is használjuk (oké, persze, hogy használjuk, hiszen a világ 90%-a windows-os), arra ott a tar és a gz.
Mondjuk ha nem muszáj, én windows alatt is inkább zip-et használok, kényelmesebb, gyorsabb, dinamikusabb. Az adatméret különbség meg a mai lemezek mellett elenyésző. Persze ez is emberre válogatja.
Az Ext fájlrendszeren természetesen sokkal gyorsabb a linux, na meg ez az egyik pontja ami messze előrehaladottabb az MS fájlrendszereknél. Mint írtam volt, nem töredezik, a jogosultságkezelése, naplózása, hibakezelése, helykihasználtsága, sebessége pedig messze jobb mint az NTFS. Ext4 fejlesztői doksiját olvasgatva pedig még rá tettek a srácok jó pár mérföldet.