Ubuntu Linux
  • ba32107
    No hát most keresgettem azt az általános Linux topikot, de a kereső kidobott kb 30-at, mindegyikben kevés üzenet van.

Úgyhogy akkor itt teszem fel a kérdéseimet. Megmondom őszintén hogy házi feladatról van szó, de a nagy része megvan. A feladat írni egy shell scriptet ami a következőket írja ki. A scriptet meg tudom írni, azzal nincs gond, de néhány parancs csak rendszergazdai jogokkal működik, és a suliban azt nem tudom letesztelni.

- kernelmodulok listája (erre jó elvileg az lsmod, suliban nem futott)
    - szabad hely (ez ok, df -h)
    - futó programok (erre a ps-t használtam, de nem vagyok benne biztos hogy pontosan erre gondolt a tanár)
    - IP cím (itt gondolom az ifconfig-al kéne kezdeni valamit, de ehhez root jog kell. hogy tudom megnézni az IP címemet sima user-ként?)
    - nyitott portok listája (na erre nem jöttem rá)
    - aktív hálózati kapcsolatok (ifconfig -a elvileg, de itt megint bejön az előző probléma)
    - futó kernel verziója (ok, ez a uname -v)
    - partíciók listája (fdisk -l, megint a root probléma)
    - gyökérkönyvtárból ágazó könyvtárak helyfoglalása (na, ezt hogyan??)

Csak a suliban tudom ezeket tesztelni. Elsősorban arra lennék kíváncsi, hogy a kettőt amit nem találtam meg magam hogyan kell megnézni, másodsorban arra, hogy amihez root jogkör kell, azt hogy lehet valami alternatív megoldással megnézni, harmadrészt pedig arra, hogy a többi amit csináltam az jó-e. Előre is köszönöm.