Ubuntu Linux
  • ZilogR
    #11261
    OK, kezd összetetté válni. :)

    Az én sztorim egyszerű: van egy X40-em, amiben meghalt a HDD és az akku is döglött. SSD kellett volna bele, de mivel 1.8"-os jár bele, lehetetlen volt értelmes áron beszerezni. Kellett egy gép, egy X201 éppen nagyon nyomott áron volt eladó, megvettem. Az X201 vásárlás után kb. 2 héttel felraktak egy X40-et alkatrésznek és abban ott figyelt egy SSD és egy akku, ami nekem kellett volna, minden igen diszkont áron. Így most van egy X201-em és egy X40-em.

    Igazából abban bízom, hogy hosszabb akku élettartamot tudok kihozni egy Linux használatával, mintha Windows futna a gépen. Ez lenne a fő cél. Azt látjátok a szövegemből, hogy lövésem sincs az informatikához - így jogos a kérdés, hogyan tudja az optimális rendszerbeállítást megcsinálni, ha nem is ért hozzá... Jó kérdés.

    Linux kernel dolgot pedig kezdem(?) megérteni. Van egy rendszermag (jelentsen az bármit), amin alapuló program csomagokat tesznek elérhetővé és elnevezik Ubuntu-nak, Xubuntu-nak, stb, de ami maga a vassal kommunikál, az mindenütt ugyanaz.

    Igazából egy felhasználó (mint én) szempontjából teljesen lényegtelen, hogy mi az, ami a hardverelemeket eléri és azt hogyan oldja meg a számítógépen futó operációs rendszer. Ha egy adott típusú feladatot kell megoldani, a felhasználónak csak az a fontos, hogy ugyanazt a felületet lássa maga előtt, akár Linux, akár Windows előtt ül.

    Akkor mégis - a felhasználó szintjén - kell-e dönteni, melyik rendszert választja? OK, a Linux alapú rendszerek tipikusan ingyenesek vagy olcsóak összességében, de egy rendszergazda más szempontokat lát, és máshogy dönt egy programozó. De egy egyszerű felhasználónak édesmindegy. Egy egyszerű felhasználó sohasem fogja a táblázatait egy saját program fejlesztéssel nézegetni, ha egyszer eltűnne az összes Excel a Földről, persze lehet, a NAV-nál ez nem mindegy.