• BiroAndras
    #52
    Szerintem is megoldhatatlan az átállás, vagy legalábbis irreálisan magas költségekkel járna. A fő gondot az informatika jelenti, millió szoftver függ erősen a dátumtól. És egy szoftver átírása elég problémás. A fejlesztő cégnek rengeteg munkájába kerül, amit az ügyfelek nem szívesen fizetnek meg, hiszen a kapott új szoftver pontosan ugyanazt tudja, mint a régi. De sokszor az elkészült szoftverrel nem is foglalkozik már a felesztő, a programozók más projekteken dolgoznak, vagy már nincsennek is a cégnél. De az sem ritka, hogy már nem is létezik a cég, és a forráskódok is elvesztek.
    Aztán ott van a millió adatbázis, ami tele van dátumokkal. Mondjuk egy számítógépes adatbázis még nem is akkora gond, mert viszonylag egyszerűen javítható. Viszont nem kevés nyomtatott dokumentum van, amikek a javítása kivitelezhetetlen. Ha meg a régi dátumokat nem cserélik ki, akkor az adatbázisokban különböző időpontban keletkezett bejegyzések különböző dátumformátummal szerepelnének, aminek a kezelése nem könnyű, bár kivitelezhető.
    Az átállás nehézségeit két egyszerű példával tudnám érzékeltetni :
    1. Gondoljatok az Y2K problémára, hogy mennyi gondot okozott. És az csak egy jelentéktelen apróság volt ehhez képest.
    2. Egy átlag felhasználónak az átállás azt jelenti, hogy meg kell venni a legújabb windowst. És még ha azt esetleg lopja is, a hozzá szükséges hardver mindenképp pénzbe kerül. És ugyanez a helyzet a többi szoftverrel is.