Dakar 2014

Argentina - Bolivia - Chile

2014 January, from 4th to 18th

  • Sidewinder
    #1628
    Egy kis összefoglaló.
    Headline: Dakar 2013: Despres, Peterhansel, Patronelli és Nyikolajev ünnepelhet Santiagóban
    A francia Cyril Despres ötödik, honfitársa, Stéphane Peterhansel a tizenegyedik, az argentin Marcos Patronelli a második, az orosz Eduard Nyikolajev pedig az első győzelmét szerezte meg a Dakaron, amikor átgördültek a célvonalon Chile fővárosában, Santiagóban.

    Despres ma csak a 17. idővel ért célba, de még ez is simán elég volt ahhoz, hogy besöpörje újabb Dakar-győzelmét. Így már ő is öt sikerrel büszkélkedhet, akárcsak Cyril Neveu, és már csupán egyetlen győzelemre van Peterhansel hatos rekordjától. S hogy a győzelem még édesebb legyen, portugál vízhordója, Ruben Faria végül mégiscsak megszerezte a már elveszettnek hitt második helyet.

    Chalecót a saját versenygépe hagyta cserben: az utolsó szakasz előtt motorblokkot kellett cserélnie, s ezért automatikusan megkapta ő is a 15 perces büntetést. Ami egyet jelentett azzal, hogy elúszott a nagy nehezen megszerzett ezüst, sőt, a chileinek izgulnia kellett, hogy meg tudja-e tartani legalább az utolsó dobogós pozíciót a szlovák Ivan Jakessel szemben. Meg tudta. Igaz, az utolsó 126 kilométeren őrült tempót repesztett, meg is szerezte idei ötödik szakaszgyőzelmét. Mögötte Ruben Faria, és a jövő egyik nagy reménysége, Joan Barreda futott be.

    Az összetettben Ruben Faria 10 perc 43 másodperccel maradt le Despres mögött, s második helye Portugália valaha volt legjobb eredménye a Dakar történetében. Chaleco mögött, a negyedik helyen pedig egy igazi meglepetésember ért célba, a szlovák Ivan Jakes, aki több mint húsz percet vert az ötödik spanyol Juan Pedreróra. A 39 esztendős szlovák, akinek korábban is voltak figyelemre méltó szakaszeredményei, miután eddigi öt Dakarjából négyszer kiesett, idénre a következetes, egyenletes versenyzést és a célba érést tűzte ki célul, s ezt maradéktalanul végre is hajtotta.

    Saghmeister Gábor a 88. idővel zárta az utolsó nekifutást, az összetettben a 61. helyen végzett.

    A quadosok versenyében Marcos Ptronelli a harmadik helyen zárta az utolsó szakaszt, melyet végül az idei viadal egyik nagy felfedezettje, a dél-afrikai Sarel Van Biljon nyert meg, de az összetettben már nem lehetett megrengetni a pozícióját: óriási fölénnyel szerezte meg második győzelmét. Az argentin egyébként a második szakasz óta folyamatosan az élen állt és négy szakaszt nyert meg idén. Ebben a kategóriában a chilei Ignacio Casale lett a második, a lengyel Rafal Sonik a harmadik, honfitársa, az Európa- és Világbajnok Lukasz Laskawiec viszont problémákkal tarkított verseny után csak a 13. helyen végzett, igaz, két szakaszgyőzelmet is szerzett.

    Az autósoknál az utolsó szakaszon ismét Nani Roma diadalmaskodott két argentin, Orlando Terranova és Lucio Alvarez előtt. A katalánnak azonban ez is kevés volt ahhoz, hogy fel tudjaon kapaszkodni a dobogóra, a harmadik hely csapattársáé, Leonyid Novickijé maradt. Az X-Raid csapat boldog lehet, hiszen az első öt helyből négyet az ő párosaik szereztek meg ( az ötödik helyen Terranova végzett).

    Stéphane Peterhansel a mai napnak már igen óvatosan vágott neki, de nem is kellett rohannia: 25. Dakarján így is megszerezte ötödik autós győzelmét, összességében pedig már az egészen hihetetlen tizenegy sikernél tart! Ráadásul a francia ezzel az eredménnyel megdöntötte Ari Vatanen már meglehetősen szakállas rekordját, s öt győzelmével immár ő minden idők legsikeresebbje az autós kategóriában is. A rend kedvéért tegyük hozzá, hogy legközelebbi üldözőjére, Giniel de Villiers-re 42 per 22 másodpercet vert, míg a harmadik helyezett Novickijre már csaknem másfél órát... Igaz, ehhez azért kellett az is, hogy legveszedelmesebb riválisa a táv felénél műszaki hiba miatt kiszálljon a meccsből.

    A magyarok közül a mai napot Szalayék a kiváló 17., Pócsikék a 79., Sebestyénék pedig a 80. pozícióban zárták, az összesítésben pedig a Szalay Balázs - Bunkoczi László kettős a 24., a Sebestyén Sándor - Bognár József páros a 72., a Pócsik László - Farkas Nándor - Szaller Zoltán trió pedig a 74. helyen végzett.

    Ami a monstrumokat illeti, náluk az utolsó szakaszon a Veka-MAN-os Peter Versluis megszerezte első szakaszgyőzelmét, a nap mégis inkább a Kamazokról szólt, az orosz gárda ugyanis a jelek szerint visszatalált régi önmagához, és gyakorlatilag letarolta a dobogót, Nyikolajev, Margyejev, Karginov sorrendben. A csapatvezetővé avanzsált pilótalegenda, Vlagyimir Csagin alighanem nagyon büszke most fiatal tanítványaira. Margyejev és Karginov között egyébként a több mint 8000 kilométer után mindössze 47 másodperc döntött, miután Karginov ma egy jobb első defekt után felnin hozta be a kék monstrumot a célba.

    A Cárevicsnek becézett és Csagin-utódnak tekintett Eduard Nyikolajev első Dakar-győzelmét szerezte, legalábbis pilótaként, hiszen 2010-ben részese volt Csagin győzelmének.

    A verseny előtt még nagy favoritnak tartott címvédő Gerard de Rooy bosszankodhat: amilyen szépen indult számára a verseny, olyan pocsék véget ért. A pihenőnapig szinte folyamatosan vezetett, úgy tűnt, képtelenség lesz megelőzni, aztán a kilencedik szakaszon jött a feketeleves műszaki problémák képében, s hiába nyert még utána szakaszt, hiába volt az utolsó négy szakaszon a legjobb háromban, végül a dobogóról is lemaradt.

    A kategória egyetlen magyar indulója, a Darázsi Zsolt - Vörös Ferenc - Szalai Norbert trió ma 33. idővel ért célba, az összesítésben pedig a 30. helyre hozta be az MAN-t.

    2013/01/19 23:58 CET | Szerző: MR/Kónya Rita