Dakar 2014

Argentina - Bolivia - Chile

2014 January, from 4th to 18th

  • lippet
    #1530
    Szalayék elrajtoltak a Dakaron!

    A város apraja, nagyja összegyűlt Mar del Platából. A tengerpartról korábban jöttek fel az emberek, és úgy ahogy voltak, fürdőruhástól, kempingszékestől leültek a kordonok mentén.

    Aki nem fért a kerítés közelébe, az meg távolabb a téren foglalt helyet, mert néhány értékes pillanatot onnan is elcsíphetett. Nem a szilveszter miatt volt fiesta a városban (az csak ezután következett), hanem annak okán, hogy a Dakar-mezőny az ünnepélyes rajtra készülődött. Élő emberfalban haladtak a versenyzők (sajnos hét quados csak versenyen kívül, mert a járművüket prototípusnak minősítették és nem vették át a technikai ellenőrzésen), és tehettek bármit, ünnepelték őket.

    A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős érces hangú Opel Antarája természetesen hatalmas sikert aratott, nemcsak azért, mert szép, hanem azért is, mert hangos, és itt az mindennél többet számít. Az emberek egyszerűen megőrülnek az erős autókért, a versenyzőkről már nem is beszélve. (Összesen amúgy 443 jármű haladt át a rajtdobogón: 161 autós páros, 173 motoros, 30 quados és 74 kamionos trió.)

    "Elképesztő volt az egész. Kilométereken keresztül végig álltak az emberek a kordonok mentén. Visszatért a régi érzés, amit már el is felejtettem, s amit kétezer-kilencben éreztem, amikor legutóbb itt jártunk. Az emberek imádják errefelé az autósportot, s ezt minden lehetséges módon ki is mutatják. Elképesztő, mekkora szeretet árad felénk" - mondta Szalay Balázs, akinek ez a tizenegyedik Dakarja.

    Az Opel Dakar Team navigátora, Bunkoczi László már inkább a versenyre koncentrált, attól kezdve, hogy megkapta az itinert, előtte leszállt a vörös köd, számolt, színezett, a rajtceremóniára várva már a vasárnapi szakaszt tervezte, amely során amúgy egy rövid, tengerparti száguldás és több száz etapon megtett kilométer vár a mezőnyre.

    Előtte azonban még az Opel Dakar Team is megköszöntötte az új évet. A rajtceremónia után közös vacsorával ünnepelt a csapat, majd testületileg levonult az Atlanti óceán partjára, ott koccintott éjfélkor. A kis magyar különítmény kiegészülve a Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter, Vörös Ferenc versenykamionos trióval és a szervizkamion legénységével a strandon elénekelte a magyar Himnuszt, majd közvetlenül ezután pihenni tért, hiszen hosszú út vár rá vasárnap, amikor ténylegesen is elkezdődik a 2012-es Dakar-rali.

    Forrás: www.dakar.hu