eredeti játék vagy nem ???
  • disgust
    Nem akarok belefolyni a vitába, de szerény véleményem szerint, ha egy magazinra rárírják, hogy dupla dvd, az valóban félrevezető lehet. Mégpedig azért mert maga a "dupla dvd" kétértelmű, mivel a szakmai zsargon a nagyobb kapacitású lemezt is dupla dvd-nek hívja, mivel ugye kb. kétszer akkora kapacitású, mint a mezei változat; mindeközben a laikus számára a dupla annyit jelent mint két darab. Épp ezért a kifejezés ebben a formában ezért nem egyértelmű, nem tudni, hogy méretre, vagy darabra vonatkozik. Korrekt lenne a felirat plusz egy kis szócskával: dupla méretű dvd-vel. Ugye mennyire más? Akkor még a leglámább sem fogja keresni a két korongot. Aki meg ezután azért kezdene el reklamálni, mert ő kétszer akkora átmérőjű lemezt keresett, az már valóban orvosi eset.
    Az ilyen bagatellnek tűnő dolgok felett azonban nem szabad átsiklani, a Fogyasztóvédelem igenis komolyan veszi a főleg kétértelmű, vagy fel nem tűntetett dolgokat, mivel az a fogyasztó megtévesztése. Épp ezért nem kéne elküldeni az ilyesmiért reklamáló embereket a susnyásba, hanem még a nagyra becsült PC Gurunak is foglalkoznia kellene ilyen dolgokkal, mert véleményem szerint egy ilyesmiért simán perelhető lenne. Más kérdés természetesen, hogy az illető miként tálalta panaszát, az valóban nem vall intelligenciára. A dvd tartalmát illetően pedig az újságnak tartalmaznia kell egy listát, hogy az illető mit keressen a korongon. A jelen esetet nem ismerem konkrétan, de ha kiírja a címlapra, hogy azon a lemezen X játék található, teljes verzióban, hozzá valamilyen javító file-okkal, akkor köteles lenne a legfrissebb javító file verziószámát is kiírni, ami a korongon található. Pl. "Teljes játék: Search the second! + dvd1.4325 patch".
    Mondjuk nem ismerem a magazint, nem veszek ilyeneket, de látom, hogy az újságos standokon zacsiba csomagolva vannak, benne a lemezekkel. Ez mind szép és jó, védi az újságot, meg nincs olyan, hogy kiesik a lemez, és keresheti az illető, de ugye az újság címlapján nincs annyi hely, hogy a dvd tartalom teljes egészében megjelenjen, és az újság tartalma sincs rajta teljes mértékben, csak néhány szalagcímet emelnek ki. A teljes tartalomjegyzék az újság belsejében található. Ez minden más magazinnál is bevett szokás. De! Ha valaki nagyon bele akarna kötni, ebbe is bele lehetne, mert a fogyasztónak joga van még megvásárlás előtt meggyőződnie a vásárolt termék tartalmáról/összetételéről/anyagáról - attól függően a termék. Ugyebár az ember egy magazint leemel a polcról, felcsapja a tartalomjegyzékénél, és megnézheti mi van benne, meg akarja-e venni. A becsomagolt újságnál ezt nem tudja megtenni, az újságárus pedig nem fogja engedni kibontani, mert utána nem tudja eladni: lévén sérült a csomagolás. Ennek egy megoldása lehetne a mintapéldány. Ezt adalék lemezek és borítás nélkül kéne elvinni a terjesztőnek, hogyha valaki megvétel előtt meg akarja nézni, mi is szerepel az újságban, akkor elkérheti, belelapozhat a tartalomba. Természetesen ez a példány nem eladható. Nem tudom, hogy ez működik-e, külföldön néhány helyen találkoztam ilyennel, itthon még nem.

Mellesleg megjegyzem, hogy a fent említett problémák nem csak a PC Guru sajátosságai, más magazinok esetében ugyanilyen hibák(?) előfordulhatnak. Sem szakmabeli, sem okostojás nem vagyok, mindösszesen a józan paraszti eszemre hagyatkoztam - már amennyi van - de én úgy látom, hogy a fentiek figyelembevételével minden ilyesfajta magazin megkímélhetné magát a kötözködésektől, perrel való fenyegetőzésektől, és a nem éppen kultúrált emberektől. A Fogyasztóvédelem nagyon kemény és kegyetlen szokott lenni a cégekkel szemben, és ha a felperes nyer, akkor az egy dolog, hogy némi kártalanítási összeget fizetnek neki, de az alperes még tekintélyes büntetést fizet a bíróság v. állam (ahogy tetszik) felé. Nem tekintve, hogy ez nem is igazán anyagi, mint morális veszteség az adott cég számára, hiszen az addig nehezen kiharcolt nívójából, jóhíréből rengeteget veszít - ezáltal ugyebár fogyasztókat, ami által pedig bevételt.
    Ha gondoljátok, Fogyasztóvédelemnél dolgozó ismerősöm véleményét kikérem a témában - természetesen baráti alapon, nem hivatalos bejelentés lenne, mielőtt valaki félreértené.
    Szerintetek nagy hülyeségeket hordtam össze így hajnalban?