Többek között egy internetszobát is karbantartok heti rendszerességgel. Jellemző a hatalmas forgalom és csakis IE-t akar használni mindenki, hiába van a gépeken Mozilla. Már próbálkoztam a Firefoxot IE börrel használni egyetlen gépen. A felhasználók 99%-a "bedől" neki és nem veszi észre a különbséget, de sajnos az ActiveX-es alkalmazásoknál (főleg Neptun rendszer elérése) lebukik a "trükk".
Kémkomponens keresők: a SpyBot 1.3-at és az adaware-t használom. Együtt a kártevők 95-98%át leírtják, de önmagukban kevesek. Ez kiegészítem a SpywareBlasterrel, ami a SpyBot immunizálási funkciójának kiterjesztése. Ezek kiegészítve az Ad-watch programmal, ami a registry módosításokat akadályozza meg. Ez sokkal jobb mint a SpyBot registry módosítás figyelője, mert az szól ha módosítás történne és megkérdezi, hogy megengedje-e. Erre persze a bírka netezők mindig igent nyomnak, ezért az ad-watch jobb mert az beállítható, hogy szó nélkül mindent blokkoljon.
Vírusírtó: Nod32 állandó védelemmel, de még így is találok a hati ellenőrzéskor a merevlemezen vírust. Ezt szoktam a VírusBusterrel leellenőrízni, de még nem volt olyan, hogy találjon valamit, amit a nod32 nem talált meg.
Trójai kereső: az a2 squaredet használom, ami ismereteim szerint az egyetlen ingyenes trójai kereső program. Kb. kéthetente találok egy tójait vele valamelyik gépen.
A tűzfalat egy debian alapú Zorp tűzfal szerver biztosítja, igen hatékonyan.
Természetesen ezen arzenál felvonultatása után sem érzem teljes biztonságban a gépeket.
Ja!
Van 1 db Linuxos számítógép netezésre. Ezt nem igazán szeretik a látogatók, de azért sokan használják. Ezzel a géppel soha semmi probléma nincs és egyetlen integritás figyelő programot szoktam futatni csak úgy tesztelés képpen.
A Linuxos gépet viszont teljes biztonságban érzem.