• Dömsödi
    #4
    Sajnos, olyanok szavaznak akiknek halvány lila gőze sincs az informatikáról. Tudásuk kimerül abban, hogy megirnak egy levelet a worddel.
    A döntésnek beláthatatlan következményei lehetnek.
    Talán ahhoz lehet a legjobban hasonlitani, hogy ha egy könyvben mondjuk Leslie L. Lawrence leírja azt a mondatot hogy:
    "A kulcsot a zárba illesztette, és kinyította az ajtót."
    Na ha ezt a mondatot mondjuk leírja Nemere István, akkor őt Lőrincz L. László(Leslie L Lawrence) minden további nélkül beperelheti szabadalomsértésért.
    Az informatikában alapszabály:
    NEM LEHET OLYAN PROGRAMOT IRNI, AMELYNEK EGYES RÉSZEI MÁS PROGRAMOKBAN MÉG NEM SZEREPELTEK!
    Ezzel a törvénnyel a nagy cégek járnak jól, akiknek elegendő pénzük lesz, hogy a kis, magán szoftware fejlesztőket bepereljék, és lecsukassák.
    Hiába talál ki majd valaki akármilyen hiper super -mondjuk- képtömöritőt, mert bejelentkezik egy nagy cég, mondván, hogy sérti a szabadalmi jogaikat. (Esetleg csak annyiban, hogy a tömörítés kezdetekor megszámolja, hogy összesen hányféle szin szerepel a képben) Ezután az illetőt lecsukják szabadalomsértés vádjával, a nagy cég meg más néven a sajtjaként emlegetve hülyére keresi magát a programmal.

    Az természetesen, rendben van, hogy a kész teljes programok kapjanak védelmet. Azonban ezekből ténylegesen kilopni valamit (Exe, gépi kodu file)az gyakorlatilag nagyobb munka mint újra megírni egy hasonló programot.