• Dzsini
    #368
    "gyűrűk ura csak felszínesen élvezhető" - egy film ugyanígy jelen esetben - szórakozásra való, nem mélyfilozófiára vagy súlyos társadalomkritikára, ami jelen van a Pratchett művekben (vagy egy (kultúr)történelemórára Tolkien esetében).
    Mondjuk pont a Colour of Magic nem, mert akkor még TP se tudta igazán, hogy ebből ilyen életmű lesz - de akár a Going Postal, akár a Hogfather a szórakoztató és filmben jól követhető vicces sztori mellett a könyvben olyan mondanivaló van, amiről "lemarad az ember" (és ide vehető a két rajzfilm, a Soul Music és a Wyrd Sisters is). De ez szerintem nem baj, főleg egy nagyközönség részére készült tévéváltozatnál fontosabb, hogy önmagában szórakoztató legyen, minthogy megváltsa a világot a mondanivalójával - arra 2x1,5 óra egy kereskedelmi csatornán nem elég.

    A Gyűrűk Urának rajongóival meg nem állok neki vitázni, mert csak sértődés van belőle ;) (olvastam több alkalommal magyarul is és angolul is, mellette nagyjából a teljes életművet, ami csak elérhető volt, de minél többet olvastam mást is, annál kevésbé vagyok tőle elájulva - nyelvésznek-nyelvtudósnak és irodalmárnak nagyon jó volt a prof., kitalált egy nagy világot, de írónak, főleg költőnek... háát)