Neumann János, Nikola Tesla, Albert Einstein
  • Dzsini
    #54
    hullám, ha arra a tulajdonságára van szükséged, és részecske ha arra. alapvetően mindkettő (vagy egyik sem), és ha beleveszed a pozitivista gondolkodást, miszerint csak az létezik, amit ki tudunk mutatni, akkor nem is létezik, hiszen a Heisenbergi egyenletek megmutatják, hogy egyszerre nem ismerheted a pozícióját (mert akkor behatással vagy a sebességére), és a sebességét (mert akkor nem tudod merre van)
    természetesen a megfigyelőtől is függ, hiszen ha valamit MEGNÉZEL, akkor előszöris mondjuk valamivel rávilágítasz, hogy a visszaverődő fénysugarakat begyűjthesd - a rávilágítás pedig máris megváltoztatja az állapotát (ha az irányt figyeled, akkor egy szórt fénysugár kell, ami a haladását kimutatja, viszont ez képtelen helyre koncentrálni - a helyre pedig egy koncentrált fénysugár, aminek abból adódóan hogy nagyon kis pontra van irányítva nagyon nagy az energiatartalma, így amint visszaverődik a részecskéről átadja neki az energiáját, és megváltoztatja a mozgását - vagyis a helyét tudjuk, a sebessége pedig megváltozott). ez ilyen egyszerű, és egyelőre erre nem találtak megoldást.

    alapvető probléma, hogy a makrovilágban megszoktuk azt, hogy valami "van" meg "nincs", meg "ekkora" meg "ilyen energiával rendelkezik" - ezek mind csak kvantumfolyamatok eredői, amit mi úgy látunk. amúgy ha egy sötétben levő mérőórát te leolvasol, akkor is rávilágítasz a lámpával, amitől rögtön fel is melegíted... csak az 1 fokhoz képest végtelenül pici változást okoz, ezért elhanyagolod. ez az, amit kvantum-szinten már nem tudsz megtenni, mert a megfigyelés eszközei (jelenlegi elméletek és tudományos szint alapján) nem tudnak nagyságrendekkel kisebbek lenni a megfigyelt dolognál.