Neumann János, Nikola Tesla, Albert Einstein
  • Dzsini
    szerintem a gond ott kezdődik, hogy teljesen zárt rendszert kívülről nem tudsz megfigyelni - hiszen azzal máris megváltoztatod az állapotát - így nem tudod, hogy anyag van-e benne, vagy energia. a gravitációról nem is beszélve :)

szegény gravitáció pedig még mindig egy érdekes dolog, egyelőre nem sikerült az elektrogyenge erővel összepasszintani, és különbenis olyan rettentően kicsi, hogy egy-egy atom "gravitonsugárzását" (ha van ilyen) nem tudod mérni, így elbontásakor nem tudod, hogy megszűnt-e.

a másik gond meg az, hogy a gravitáció - például az általános relativitás szerint - a téridő görbültsége, és azt az anyag okozza - vagyis ha nincs anyag, akkor nincs görbe téridő, és a labda egyenesen gurul, nem "vonzza" az ott levő dolog.
    megint más kérdés, hogy lehet, hogy ha sikerülne annyi energiát összesűríteni egy pontba, amennyi mondjuk néhány protonban van (E=mc^2), annak lenne-e ott téridőt görbítő hatása... és azt észlelnénk-e, hiszen a G a távolság négyzetével csökken, így eléggé érzékelhetetlen minden egyéb (elektrogyenge) erőhöz képest...

én meg szerintem elég sok hülyeséget összehordtam itt, aminek semmi köze a témához - majd szétszeditek. de grats, tényle nagyon jó kérdés :)