Neumann János, Nikola Tesla, Albert Einstein
  • szabiku
    #1067
    Szia Hiper fizikus!
    Pozitrónium. Hasonló a hidrogénatomhoz, csak itt a két egymás körül "keringő" részecske nem proton és elektron, hanem pozitron és elektron. Lényeges különbség, hogy tömegük utóbbi esetben azonos, és nem ezres nagyságrenben eltérő. Ennek megfelelő kvantummechanikai hullámformát vesznek fel a tömegközéppont körül, aztán az instabilitásnak megfelelő idő elteltével már nagy valószínűséggel annihilálódnak.
    Az elektron egy mondhatni jól viselkedő részecske; olcsó, könnyű előállítani, nem veszélyes, jól kezelhető, és mivel töltése van, viszonylag egyszerűen gyorsítható. Hátránya, hogy túl könnyű, és ezért a tömeg-energia ekvivalencia miatt adott sebességnél túl kicsi az energiája. Ebből a szempontból ezért jobb a proton. A proton viszont összetett részecske, és ezért az ütköztetésekor a széteső saját alkatrészei zavaróak lehetnek bizonyos megfigyelések esetén. Az elektront, ha elég nagy energiára gyorsítjuk, és ütköztetjük, nem esik szét alkatrészeire (mert elemi részecske), hanem tisztán a kinetikus energiából keletkező jeteket produkál. Ez tiszta részecskekeltés. Gondolom ezért szeretik olykor a jóval könnyebb elektront használni részecskeütköztető kísérletekben, de lehet, hogy tévedek. Egyébként mindegy miket ütköztetsz, ha képesek ütközésre, és van elég kinetikus energiájuk, akkor ott a valószínűségeknek megfelelően (amit ugye a hatáskeresztmetszettel amennyire csak tudnak, megnövelnek) részecskék keletkeznek, és repülnek szét a maradék kinetikus energiákkal. Ezeket érzékelik az eseményt körülvevő általában hatalmas és bonyolult detektorokkal.
    "és hogy az elektront a protonnal mélyen ütköztetések is a pontszerű kvarkokat igazolták"
    Igen, ezzel a módszerrel pl. nem a részecskekeltés volt a cél, hanem a proton belső szerkezetének szórással történő vizsgálata, ami azt körvonalazta, hogy kis kvarkok vannak benne.
    Linket most ezzel kapcsolatban nem tudok, csak emlékezetből írtam mindezt, viszont van két jó könyv ezekkel a dolgokkal kapcsolatban: A kvark, vagy A kvarkok, és Az atomfizikán túl, vagy Az atomokon túl (Marx György). Mindkettőt érdemes elolvasni.