BiroAndras#311
""Ez attól függ, hogy mit nézünk. A valóság legalapvetőbb jelenségeit vizsgáló kvantumfizika úgy tűnik, hogy lassan elér a "Mindenség Elméletének" nevezett dologhoz."
Ez csak egy szép, az eddigieknél teljesebb modell lesz, ami azonban még mindíg nem tartalmaz mindent."
Az az elmélet (ha kész lesz) az elemi részecskék világában MINDENT le fog írni. Ami a makroszkópikus világra vonatkozóan is jelentős hatással lesz. Az mondjuk egy kérdés, hogy mennyire lehetünk biztosak benne, hogy nem maradt ki semmi. De erre elég jól lehet válaszolni, mert az elemi részecskéket nagyon jól ismerjük, sokkal-sokkal egyszerűbbek, mint a makroszkópikus világ. Emellett az elmélettől a legtöbb csillagászati jelenség magyarázatát is várják (beleértve az ősrobbanást), és ha ennek a követelménynek is megfelel, az már nagyon erős érv amellett, hogy tényleg nem maradt ki semmi. De ebbe egyelőre kár belemenni, mert ez még csak feltételezés.
"Amikor azt mondod, hogy szinte biztosra vehetően hamarosan lesz egy elmélet, ami mindent leír, akkor pont te nem gondolsz arra, hogy változhatnak dolgok."
Mi változhat? Egyébként az a "szinte" épp azért van, mert még nem biztos. De mint mondtam, az elemi részecskék világa sokkal egyszerűbb, mint a magasabb szintek, így magabiztosabb kijelentéseket tehetünk.
"Itt szerintem arról volt szó, hogy bizonyos doldok akkor láthatók át/be, ha nem rázoomolunk egy kis részletre, hanem éppenhogy hátrahúzódunk (hogy ne essünk a "fától nem látni az erdőt" hibájába), és egy nagy rendszerbe akarjuk foglalni az ismereteket. Ilyenkor derülnek ki érdekes összefüggések, és a következetlenségek is."
Ezzel teljesen egyetértek.
"Látom, te inkább csak a materialistább ágait tudod értékelni a pszichológiának, pedig más területelen is fejlődött."
Én azokat a területeit értékelem, amelyek eredményeket mutattak fel. Emellett, mint montam, a pszichológia nem a szaktereületem, csak amatőr szinten foglalkozok vele, így nem lehetetlen, hogy valam elkerüli a figyelmemet. Mindenesetre én szinte csak az említett területekkel találkoztam, pedig nem szelektáltam tudatosan. Te milyen területekre gondoltál ?
"Az a baj, hogy ti csak elméletben tárgyaljátok a "másik/belső világot", de személyes tapasztalatotok nincs."
Nem egészen világos számomra, hogy te hogyan tudod eldönteni, hogy én mit tapasztalok személyesen. Mint mondtam, az ilyen tapasztalatoknál az interpretáció erősen függ a világképtől, meg sokminden mástól is. A személyes tapasztalataimról egyféleképp kaphatsz információt: ha én elmesélem.