• BiroAndras
    "Nos a Gödel tétel valóban elégggé speciális ahhoz, hogy az általad említett légvárhoz menekülhessünk, vagy is hogy talán nincs akkora jelentősége és más esetekben, sőt talán épp a legjelentősebb esetekben pedig szerencsénk lesz, és a természetnek a matematika által leírható törvényei mint a dominók a "dominónapon" követik egymást és a vonal fősodrása talán sehol nem fog megszakadni.

De ez csak remény!!!"

Vagy épp azt mondhatnánk, hogy azoknak nyújt valami kis reményt, akik félnek a tudomány erejétől. Tény, hogy speciális elvont matematikai problémák kivételével nemigen van hatása a Gödel tételnek. A legerősebb gyakorlati hatása egy hasonló tételnek, a megállási problémának van, de szerintem ez se mond semmit a tudomány határairól.
    Az igaz, hogy a Gödel tétel valamiféle elvi korlátot jelent a tudományos megismerés számára, de az még messze nem világos, hogy van-e gyakorlati következménye, illetve, hogy más megismerési módzserek nem szenvednek-e ugyanilyen korlátoktól.

"A bonyolult/kaotikus rendszerek, nem feltétlenül perturbálódó egyensúlyi rendszerek."

Nem értem, hogy mi ezzel a probléma. Persze, a kaotikus rendszerek nem számíthatók ki tökéletesen, de ettől még a matematikai modelljük helyes. Csak az előrejelzési képesség csorbul, a magyarázó erő nem. Egyébként meg a kaotikus rendszerek sok tulajdonsága kiszámítható, de a szükséges matematikai eszköztár még elég kezdetleges.
    Nem látom, hogy mennyiben cáfolja ez a tudomány állításait.
    Az evolúció esetén meg pont én hoztam fel a komplexitást érvként, mivel emiatt eleve nem is várható el a minden részletre kiterjedő pontos leírás és magyarázat.

"De közben nagyvonalúan elfelejtetted, azt amikor bizonyíték is van, meg elmélet is, csak éppen a megfelelő akarat hiányzik egyesekből, hogy a dolgokra rábólintsanak.
    Sajna erre is van példa."

Egyrészt az állítás úgy szokott hangzani, és most is úgy hangzott, hogy a tudomány MINDEN ESETBEN elutasítja az új gondolatokat.
    Másrészt Ha sokan el is utasítják őket, mindíg vannak támogatók is, és ha elég sok bizonyítékot tudnak összegyűjteni, előbb-utóbb győznek. Ha másképp nem is, akkor úgy hogy az ellenzők kihalnak (általában az idősebb generáció konzervatívabb).

"Minden tudományos elmélet rendszer axiómákra épül, olyan axiómákra, melyeket tudósok csupán az intuíciójuk segítségével állítottak fel."

Ezért nagyon fontosak a kísérletek.

"Ha viszont bizonyos jelenségek nem esnek egybe azokkal, amelyek alapján az axiómákat megalkották, akkor bizonyos tudósok, hajlamosak ezek jelentőségét bagatelizálni, vagy egyenesen a jelnséget tagadni."

Ez a hozzáállástól függ. Nem lehet ezt kategorikusan kijelenteni. Már csak azért sem, mert ha így lenne, még mindíg laposnak gondolnánk a Földet.