• dez
    "Ez attól függ, hogy mit nézünk. A valóság legalapvetőbb jelenségeit vizsgáló kvantumfizika úgy tűnik, hogy lassan elér a "Mindenség Elméletének" nevezett dologhoz."

Ez csak egy szép, az eddigieknél teljesebb modell lesz, ami azonban még mindíg nem tartalmaz mindent.

"Emellett, mint mondtam, a megszerzett tudás egy (nem kicsi) része kellően biztos ahhoz, hogy várhatóan ne változzon az újabb felfedezések hatására, más részei meg biztos változni fognak, mert ma még nagyon kevés az adat. Sokan ezt nem értik meg (fekete-fehér gondolkodás ?)"

Amikor azt mondod, hogy szinte biztosra vehetően hamarosan lesz egy elmélet, ami mindent leír, akkor pont te nem gondolsz arra, hogy változhatnak dolgok.

Sőt, bizonyos dolgok jobb megismrsére végett, amik most inkább csak sejthetők, igen nagy változások szükségesek.

"A "köztes területek" se maradnak parlagon. Sok kutatás foglalkozik velük (sok szép eredmény született belőlük). Például az MI kutatás szorosan kapcsolódik a biológia a pszichológia és az informatika sok területéhez is (máshoz is esetleg, pl. fiozófia)."

Itt szerintem arról volt szó, hogy bizonyos doldok akkor láthatók át/be, ha nem rázoomolunk egy kis részletre, hanem éppenhogy hátrahúzódunk (hogy ne essünk a "fától nem látni az erdőt" hibájába), és egy nagy rendszerbe akarjuk foglalni az ismereteket. Ilyenkor derülnek ki érdekes összefüggések, és a következetlenségek is.

"Az utóbbi évtizedekben szépen halad az tudomány többi részéhez való felzárkózás. (kognitív pszichológia, evolúciós pszichológia, ...)"

Látom, te inkább csak a materialistább ágait tudod értékelni a pszichológiának, pedig más területelen is fejlődött.

"Nem ezt mondja. Ő azt mondja (szerintem), hogy nincs bizonyítva ilyesmi. És ami még rosszabb, rengetegen az emberek hiszékenységét kihasználva szereznek pénzt. Meg persze a tudomány hitelét is rontják."

Szerintem az embereket a gyógyszeripar kényének-kedvének kiszolgáltató, már tudományos értelemben is elavult nézetekhez ragaszkodó orvosok még inkább rontják a hitelét.

"Hogy ki hogy értelmezi a saját tapasztalatokat, az nagyban függ a világképétől. Nem biztos, hogy azok tévednek, akik nem látják a "másik világot"."

Az a baj, hogy ti csak elméletben tárgyaljátok a "másik/belső világot", de személyes tapasztalatotok nincs.