• BiroAndras
    "De a megszerezhető tudásanyaghoz képest még mindig csak a10 a mínusz nagyon sokadikon kis darabkáját "birtokoljuk""

Ez attól függ, hogy mit nézünk. A valóság legalapvetőbb jelenségeit vizsgáló kvantumfizika úgy tűnik, hogy lassan elér a "Mindenség Elméletének" nevezett dologhoz. Persze nem biztos hogy ez tényleg így van, de mindenesetre úgy tűnik, hogy elég jól állunk.
    A magasabb szinteken jóval nagyobb a komlexitás, mindent megismerni eleve reménytelen. Viszont, ha fontosságuk, gyakoriságuk szerint súlyozzuk a jelenségeket, akkor sok területen nem is állunk olyan reménytelenül rosszul.
    Emellett, mint mondtam, a megszerzett tudás egy (nem kicsi) része kellően biztos ahhoz, hogy várhatóan ne változzon az újabb felfedezések hatására, más részei meg biztos változni fognak, mert ma még nagyon kevés az adat. Sokan ezt nem értik meg (fekete-fehér gondolkodás ?)

"A szakosodás. A tudományágak közötti "átjárás". Lehetetlenség ma már polihisztornak lenni. Mi köze lehet a rovartannak az atomfizikához? (ez csak 1 rossz példa)"

A "köztes területek" se maradnak parlagon. Sok kutatás foglalkozik velük (sok szép eredmény született belőlük). Például az MI kutatás szorosan kapcsolódik a biológia a pszichológia és az informatika sok területéhez is (máshoz is esetleg, pl. fiozófia).

"A pszichológia még ma is csak jórészt feltevésekből, elméletekből áll."

Az utóbbi évtizedekben szépen halad az tudomány többi részéhez való felzárkózás. (kognitív pszichológia, evolúciós pszichológia, ...)

"Randi azt mondja, minden csak puszta illúzió, nincs semmmi más."

Nem ezt mondja. Ő azt mondja (szerintem), hogy nincs bizonyítva ilyesmi. És ami még rosszabb, rengetegen az emberek hiszékenységét kihasználva szereznek pénzt. Meg persze a tudomány hitelét is rontják.

"Én megtapasztaltam, hogy igenis van. Mindenki rendelkezik lelki szemekkel. Aki azonban szorosan zárva tartja, biztosan nem fogja látniezt a "másik" világot."

Hogy ki hogy értelmezi a saját tapasztalatokat, az nagyban függ a világképétől. Nem biztos, hogy azok tévednek, akik nem látják a "másik világot".