BiroAndras#250
"A Csányi elmélete szerintem is zseniális, és ehhez még vegyük hozzá, hogy Csányi több könyvében is leírja az állatok megmagyarázhatatlanul (értsd a tudomány számára megmagyarázhatatlanul!!!) kifinomult érzékeinek, ösztöneinek eseteit. ;))))"
A "megmagyarázhatatlan" kifejezés szerintem értelmetlen, mégpedig azért, mert benne van az is, hogy a jövőben sem lehetséges megmagyarázni. Ilyet pedig értelmes ember nem mondana.
A másik lehetőség, hogy az adott dolog létét a tudomány kifejezetten tiltja. Ez esetben sem "megmagyarázhatatlan", hiszen ekkor a tudomány nyílvánvalóan téved, és az elméletek megfelelő javítása után meglesz a lehetőség a megmagyarázásra.
Ebben az esetben szerintem a jelenség nincs összeütközésben a tudománnyal, csak nem sikerült magyarázni. Ez lehet az elmélet hiányosága is, de lehet, hogy az oksági lánc olyan komplex, hogy még nem sikerült végigkövetni. Az evolúciónál ez utóbbi könnyen előfordulhat, mert az, hogy mi hasznos, és mi káros az élőlénynek, az a környezet milliárdnyi paraméterétől függ. Emellett a múltbeli környezeti hatások is számítanak, mivel az evolúció viszonylag lassú. Ráadásul az evolúció nem feltétlen globális optimumot talál, csak lokálisat, mivel csak kis lépésekkel halad. Tehát az is számít, hogy az adott tulajdonság miből fejlődött ki. És hogy ne legyen ilyen egyszerű a dolgunk, minden élőlény környezetének legfontosabb rész a többi élőlény, azon belül is a fajtársak. Tehát a környezetet maga az evolúció is erősen befolyásolja, és így sok visszacsatolás létezik, amik rengeteg érdekes effektust produkálhatnak. De ezzel sincs vége, ugyanis az evolúció minden replikátorra működik, és ilyenből többféle van :
- egy gén önmagában is replikátor. És bár csak egy nagyobb rendszer részeként működhet, azért az evolúció működik rajta.
- Egy többsejtű élőlény egyetlen sejtje. Pl. ez az egyik legfontosabb oka a rák kialakulásának.
- Az egyed maga általában az elsődleges szereplő.
- Egyedek csoportjai (bizonyos feltételek mellett). Például a társas rovaroknál. Egyes elméletek szerint az embernél is megtörtént, és többek közt ez okozza a kivételes együttműködési hajlamot, a csoporthoz tartozás erős igényét (és mindent, ami ezekkel jár).
Ezek a hatások összességében olyan komlex kölcsönhatás rendszert alkotnak, hogy tulajdonképpen az a csoda, hogy általában ki tudjuk bogozni.
Egyébként ha jól tudom, a felsorolt effektusok nagy része hiányzott Darwin eredeti munkájából (megvan a gépemen eredetiben, de sajnos még nem volt időm elolvasni), és csak az utóbbi években, évtizedekben kerültek be az elméletbe (figyelem : ezek nem érintik az alapelvet, csak az alkalmazásának részleteit tisztázzák).
Na, jó sokat írtam, pedig csak egy egyszerű állításra reagáltam...