dez#241
"A neuronok száma az érdekes, nem a köbcenti. Ugyanis a sejtméret tág határok közt változhat."
A kompexitás is.
"Másrészt, mint mondtam, szükségesek bizonyos korrekciók. Ha jól emlékszem, úgy szokás számolni, hogy a test és az agy tömegének arányát veszik. Ilyen becslés főleg akkor kell, ha nincs élő példány, amit vizsgálni lehetne."
Azért az mégiscsak érdekes, hogy pl. ez papagáj vagy patkány jóval intelligensebb, mint egy szarvasmarha, még ha az előbbieknél jobb az arány, azért mégiscsak elég kicsi az agyuk.
"Másrészt minek tanulná meg mindenki, amikor egyszerűbb elmenni egy szakemberhez. Már az őskorban felismerték a munkamegosztás hatékonyságát."
Ez csak a tüneti kezelés szintjén működik, mert egy másik embet helyett nem gyógyulhatok, fejlődhetek lelkileg, szellemileg, mert akkor én gyógyulok, fejlődök, nem ő... (Sok betegségnek az alapja a világgal, többi emberrel, stb. való problémás viszony.)
"Ez nem igaz. Sőt, az állam többet nyerne rajta, mint az átlagember. Ugyanis jelenleg az állam fizeti az egészségügy számláinak döntő részét. Hiába fizet sok adót a gyógyszeripar, ha sokkal többet kap vissza az államtól."
Ez látszatra igaz, de ami a TB kifizet, azt is az emberektől kapja, a befolyó adókkal meg azt csinál, amit akar (pl. az illetékesek fizetése is ebből származik).
"Nem egészen világos, hogy az önhipnózis ebben hogy segítene."
Az önhipnózis kevésbé, inkább a (valódi) meditáció, mert az segíti a tisztánlátást. (Feltéve, hogy nincs erősen összefonódva valami vallással, bár az már nem igazi tiszta meditáció).
"Szerintem inkább kritikus gondolkodást, és némi pszichológiát kellene tanulni hozzá. Mondjuk szinte minden tudományterület ismerete hozzájárul, hogy leleplezzük a hazugságokat/tévedéseket."
A megtanult ismeretek, ha csak mint adatok vannak megtanulva, rendszerezés nélkül, nem teszik sokkal tisztánlátóbbá az embert. (Csak egy automatává, aminek mindenre van előkészített válasza, de maga nem érti meg ményen a dolgokat.)
"Közben véletlenül akadtam erre az idézetre, de azt hiszem pont ide illik : [...]"
A tudomány adott állásának kritizálásához is kell bátorság ám...