Lényeg, hogy éppen hogy csak szignifikánsnak mondhatóan tért el a véletlenszerűségtől. Tehát határeset volt.
"Ha lenne erre időm..."
Márpedig, ha felelősen nyilatkozol, akkor elvárható lenne, hogy kicsit behatóbban foglalkozz a témával. (Ami persze nem azt jelenti, hogy még több szkeptikust olvasol.)
"[...]"
Majd ha gyakorlatban is foglalkozol a fizikával, főleg, ha új területekre tévedsz, majd meglátod, hogy nem egészen úgy mennek a dolgok, ahogy a "leányregényekben".
"Értem én. Csakhogy ezzel is következetlen vagy. A para- és szomszédos jelenségek egy kis részét igaznak gondolod, a maradékkal szemben pedig pontosan ugyanúgy viselkedsz, mint az "ősmaterialisták"."
Tévedés! Én egy szóval sem mondtam, hogy egyes hiedelmeknek nem lehet némi alapja.
"A papírt és ceruzát pontosan a kísérletekhez használják. A legalapvetőbb, és ma is rendszeresen használt kísérleti elrendezés az, hogy valaki képeket/ábrékat nézeget, a másik meg megpróbálja lerajzolni/kiválasztani a megfelelőt. Ehhez nem kellenek hi-tech berendezések."
Az előbb még nem kimondottan ilyen kutatásokról volt szó, ha jól emlékszem. Mellesleg, erre a területre is kihatással van több más terület.
"És az alternatív gyógyászat technikái is több száz, sőt néha több ezer évesek."
Rosszul tudod, "alternatív gyógyászat" nem = "ősi gyógymódok".
"Akkor nézz utánna jobban. Pl. az említett könyvben. Vagy szinte bármelyik modern pszichológiával foglalkozó könyvben. De még a bűvészetről szóló könyvekben is olvashatsz ilyenekről."
Tehát, most azt akarod mondani, hogy már bizonyított tétel, hogy csak azért találtuk ki a "földöntúli dolgokat" (többek között a lélek létezését, stb.), hogy megnyugtassuk magunkat a rideg anyagi világgal, mint egyedüli létezővel kapcsolatban?
"Én folyamatosan azt mondogatom, hogy csak a bizonyított dolgokat fogadom el. Ellenben te képviselsz gyakran olyan álláspontot, ami legjobb esetben is az "elégtelen bizonyítékok" kategóriába esik."
Nagy tévedés! Te alapvetően elfogadtad a materialista világfelfogást, és minden ezen alapuló elméletet, azok követlekzetéseit elfogadsz (elvileg addig, amíg nincs u.n. tudományos bizonyíték az ellenkezőjére, amit szinte kizártnak tartasz, azt mondogatván, hogy semmi sem utal ilyesmire). Többek között pl. az evolúció elméletét is tényként kezeled, pedig az is csak egyes részleteiben van igazolva.